Russische Traditionele Toegepaste Kunst

 
mei '18 06
okt '18 07
Tentoonstelling
Museum de Kantfabriek, Horst

Eindexamenwerken van de Hogeschool voor de Volkskunsten in Sint Petersburg in Museum de Kantfabriek. In deze tijden van herbeleving van vakmanschap laat Museum de Kantfabriek diverse werken zien van een van de weinige Hogescholen in de wereld die nog een 6 jarige academische opleiding hebben in toegepaste kunsten: kantklossen, borduurwerk, zijde schilderen, beensnijwerk, houtsnijwerk, miniatuur lak schilderen en edelsmeden.

Kant- en borduurwerk vol prachtige motieven

Kenmerkend voor het eindexamenwerk is de hoge kwaliteit in de uitvoering, gecombineerd met de Russische traditionele vormen en patronen. Op de hogeschool worden de traditionele technieken onderwezen en studenten passen deze toe in hedendaagse ontwerpen. Het hoofdaccent van de tentoonstelling ligt op het kant- en borduurwerk vol prachtige motieven. Er zijn naast jurken en schouderdoeken ook waaiers en parasols te bewonderen.

Wie de Russische Volkskunst een beetje kent, weet dat ook het miniatuur lak schilderen veel toegepast wordt. Vooral het schilderen van idyllische en religieuze taferelen laten zien welke bijzondere verhalen doorgegeven worden met deze techniek. Maar ook het beensnijwerk laat verfijnde technieken en fraaie patronen zien, die veelal verwijzen naar de natuur. Het is voor de bezoeker een unieke kans om in Horst aan de Maas deze kunstwerken te komen zien en kennis te maken met vakwerk en schoonheid van de Russische traditionele volkskunst.

De tentoonstelling laat daarnaast ook projectborden en oefenlappen zien die als studiewerk al van bijzondere kwaliteit zijn. Projectborden moeten namelijk al op ware grootte tot in detail kleurrijk uitgetekend zijn.

Rusland in Nederland, hoge kwaliteit ambachtswerk

Museum de Kantfabriek is trots dat in samenwerking met de staf en studenten van de Hogeschool voor de Volkskunsten uit Sint Petersburg deze unieke tentoonstelling gemaakt kan worden en verwacht dat liefhebbers van textiele en andere ambachtelijke kunsten, maar ook liefhebbers van volkskunst, dit vakwerk waarderen.

Museum de Kantfabriek, aan de Americaanseweg 8 in Horst laat de geschiedenis van textielnijverheid en industrie in de regio zien. Ze organiseert wisselexposities, workshops en andere activiteiten op het gebied van textielkunst en handwerken. Meer informatie www.museumdekantfabriek.nl