Rolina Nell: Maandag Wasdag

 
jan '19 26
mei '19 12
Tentoonstelling
Stadsmuseum Harderwijk

Beeldend kunstenaar Rolina Nell (1968) schildert bijna altijd vrouwen en meisjes.

In houdingen die uit het leven gegrepen lijken, maar geïsoleerd uit hun omgeving, weergegeven tegen een neutrale achtergrond.

Terwijl kleding, stoffen, details en motieven speciale aandacht krijgen, zijn de gezichten opvallend afwezig. Het is de snit van een jurk, de lengte van een rokje of een subtiel gebaar dat iets weggeeft over de identiteit van de afgebeelde vrouw, de tijd waarin ze leeft, de cultuur of het milieu waar ze deel van uit maakt.

Inspiratie put Rolina Nell uit de reizen die ze maakt, maar ook dicht bij huis vindt ze haar onderwerpen. Zoals voor het project Maandag Wasdag.

Traditionele Kleding

De kunstenaar groeide op in de Noordoostpolder, waar haar grootouders zich destijds als pioniers hadden gevestigd. Toen ze zich ging verdiepen in hun geschiedenis, ontdekte ze oude foto’s van vrouwen in de Noordoostpolder, gekleed in de dracht van de streek waar ze vandaan waren gekomen. Het intrigeerde haar dat deze vrouwen vasthielden aan hun traditionele kleding, ondanks dat ze in de polder een nieuw leven waren begonnen: streekdracht als expressie van identiteit, en als vertrouwd ‘houvast’ in een onbekende wereld.

Mettertijd werden deze, en andere van de uit het oude land meegenomen tradities en gebruiken losgelaten. En daarmee verviel ook de bijbehorende structuur. Dat laatste verklaart de titel van dit project: Maandag Wasdag.

Op basis van oude foto’s schilderde Rolina Nell vrouwen in streekdracht. Door het gebruik van ei-tempera in soms bijna transparante lagen, en door een uiterst sober kleurgebruik, wordt de sfeer van vervlogen tijden opgeroepen. Soms lijkt de kleding op zichzelf te staan, alsof de draagster eruit verdwenen is. Het is een subtiel spel van aanwezigheid en afwezigheid.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Rolina Nell twee wandschilderingen gemaakt waarbij ze zich heeft laten inspireren door de streekdracht uit Hierden. Zo wordt er een verbinding gemaakt tussen de tentoonstelling Prachtdracht, streekdracht uit Hierden op de lager gelegen verdiepingen en haar eigen werk.

De installatie ’t wasgoed is opgesteld in de binnentuin van het Stadsmuseum.