Resist! Take a stand in fashion (verlengd!)

 
sep '18 01
okt '18 31
Tentoonstelling
OSCAM

Samen laten zien waar je voor staat, je anders kleden dan de rest of uitgesproken protesteren: kleding kan persoonlijke of gemeenschappelijke boodschappen van verzet uitdragen. Geïnspireerd door kledingstukken uit de modecollecties van vier Modemuzemusea laten vier teams zien wat hun hedendaagse interpretatie van ‘verzet in de mode’ is.

De foto- en blogtentoonstelling Resist! Take a stand in fashion brengt de community’s van twee platforms bij elkaar. Fotografen uit het netwerk van OSCAM en bloggers en redacteuren uit de Modemuzecommunity werkten in teams. Samen selecteerden zij een object uit de collectie van één museum als uitgangspunt voor hun nieuwe werk. Met nieuwe foto’s en een nieuw verhaal gebaseerd op het gekozen voorbeeld presenteren zij een hedendaagse visie op het thema van de tentoonstelling.

Objecten musea

De teams hebben gekozen voor de beroemde Amsterdam Rainbow dress (Amsterdam Museum), een zwempak voor vrouwen uit 1916 (Centraal Museum), een korte zwarte leren jas uit de jaren 80 (Museum Rotterdam) en een Javaans gebatikt jak met Arabische spreuken (Nationaal Museum van Wereldculturen).

'Verzet' als thema in de modegeschiedenis

Verhalen van verzet komen overal in de modegeschiedenis voor. Van ‘gezondere korsetten’ tot angisa’s en verzetsspelden uit de Tweede Wereldoorlog: de verhalen die kledingstukken kunnen vertellen, verwijzen naar emancipatie, dromen van inclusiviteit, bevrijding en acceptatie. Naast de expo in OSCAM kan de bezoeker online extra informatie vinden in de vorm van een speciale online themapagina en serie blog-artikelen

Samenwerking

Het Modemuzeteam van bloggers en redacteuren bestaat uit:

Debbie van der Wouw
Marit Eisses
Carmen Hogg
Dorien Duivenvoorden

Dominique van den broek
Sterre Snijders
Japke van Uffelen
Catherine Regout
Malou Sumah

De fotografen die meewerkten aan de tentoonstelling zijn:

Marques Malacia (Monquichot)
Alexander van Keulen
Carin Verbruggen & Ferry Drenthem Soesman
Yves Saidi 

De teams zijn bij elkaar gebracht door curatoren Marian Duff (OSCAM), Mila Ernst en Lisa Whittle (Modemuze). OSCAM is opgezet door MAFB.

MAFB en Modemuze werken sinds 2014 samen aan het maken van programma’s voor een nieuwe generatie modevormgevers, kunstenaars, redacteuren en bloggers. Met dank aan de Modemuzepartners: Amsterdam Museum, Centraal Museum Utrecht, Museum Rotterdam en Tropenmuseum.

Locatie

OSCAM, Bijlmerdreef 1289 in Amsterdam.