P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen

 
zwart-wit foto van vrouw in een 3-d geprinte kante jurk
sep '21 04
jan '22 02
Tentoonstelling
MoMu Antwerpen

‘P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen’ belicht de rol van Antwerpen in de ontwikkeling en internationale handel van kant.

MoMu presenteert deze rijke geschiedenis op 5 verschillende locaties in de stad, in dialoog met hedendaagse innovatieve en hoogtechnologische modecreaties.

Vanaf het midden van de 16de tot halverwege de 18de eeuw speelde Antwerpen een hoofdrol in de creatie en distributie van kant – zonder de naam van de stad aan één type kant te verbinden. Vanuit een bevlogen handelsgeest werd kant van uiteenlopende kwaliteit gemaakt en verhandeld voor een diverse en internationale clientèle. Dat zorgde ervoor dat Antwerpen zich aanpaste aan de specifieke noden van de exportlanden. Het gebrek aan 'branding' – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Brussel, Brugge of Mechelen – is een van de redenen waarom publicaties over kant Antwerpen meestal slechts zijdelings vermelden.

Diverse kanten uit (in) Antwerpen

Met ‘P.LACE.S’ duidt MoMu het socio-economische en artistieke belang van de kant die in Antwerpen gemaakt en verhandeld werd. Door historische kanten, schilderijen en archiefdocumenten uit Europa en de VS – Vlaamse kant schittert in collecties van The Metropolitan Museum of Art in New York tot het Victoria & Albert Museum in Londen – samen te brengen en in een context te plaatsen, toont de expo dat kant eeuwenlang prominent aanwezig was in mode, interieur en religie.

Ook de rol van meisjes en vrouwen in zowel de productie als de handel van kant krijgt de nodige aandacht. MoMu presenteert deze rijke geschiedenis in dialoog met hedendaagse, vaak hoogtechnologische modecreaties die wat betreft vorm of concept verwijzen naar kant.

De historische ‘places’ waar de expo in Antwerpen plaatsvindt, hebben een – vaak minder bekende – historische band met kant. In het Museum Plantin-Moretus, met een van de oudste archieven ter wereld over kanthandel, en in het Snijders&Rockoxhuis toont de expo uitzonderlijke kant en hedendaagse mode in historische interieurs.

Artistieke interventie op twee tentoonstellingslocaties

Daarnaast creëerde SHOWstudio, het veelgeprezen digitale platform van modefotograaf Nick Knight, op vraag van MoMu een artistieke interventie op twee tentoonstellingslocaties. Voor de Sint-Carolus Borromeuskerk – die over de belangrijkste verzameling kant uit de 17de en 18de eeuw in Antwerpen beschikt – maakte SHOWstudio een poëtische film. In het Maagdenhuis, waar weesmeisjes vroeger leerden naaien en kantwerken, werd gezocht naar zowel inhoudelijke als visuele parallellen tussen historische en hedendaagse productietechnieken.

In MoMu illustreert de expo de modieuze aspecten van kant. Via een overzicht van verschillende types kledij en accessoires, van hemden tot mutsen, kan de bezoeker verkennen hoe kant precies gedragen werd. Bezoekers ontdekken tevens hoe innovatieve ontwerpers van vandaag experimenteren met transparantie via hightech 3D-printing en lasercutting. Zo krijgen ze een nieuwe kijk op designers en modehuizen zoals Iris van Herpen, Azzedine Alaïa, Chanel, Prada en Louis Vuitton, die met nieuwe technieken de conceptuele grenzen van kantwerk aftasten.

Lees verder via deze link.