PAUL ADIE - I Made a Mess

 
Paul Adie
jan '22 29
mrt '22 19
Tentoonstelling
Galerie Rob Koudijs, Amsterdam
Tijd
11:00 - 16:00

Woorden, woorden, woorden, Paul Adie is een man van veel woorden. Hij studeerde zelfs af in een aantal talen aan de Universiteit van Glasgow voordat sieraden zijn roeping zouden worden. Na de opleiding in Barcelona bij Escola Massana, vertrok hij naar de Akademie der Bildenden Künste in Munchen: een vier jaar durende periode van intensief onderzoek en weldadige bevrijding.

De 'mess' - rotzooi - uit de titel heeft met die vrijheid te maken, want het vormt voor Adie de meest vruchtbare situatie denkbaar. Hij blijkt namelijk graag gelijktijdig te werken aan diverse projecten en stukken, impulsief en instictief reagerend op wat zich voordoet. Gedurende deze tijd doken de woorden op. Zijn verworvenheden op het gebied van de taal zorgden niet alleen van een financieel vangnet, maar ook voor een bijzondere bron waar hij uit kan putten voor zijn creatieve werk.

Die woorden op zijn sieraden zijn niet enkel een vorm van decoratie. Adie heeft uitgesproken ideeën en hij is niets te beroerd om ze ruimhartig met de wereld te delen. Alles wat menselijk is, komt voorbij: van de problemen en verlokkingen van gender en sexualiteit, tot de kracht en de keerzijde van politiek en sociale media. Soms belanden zijn meningen rechtstreeks in een sieraad - in de galerie ligt een iets oudere ring met de tekst 'Fuck Boris' die nog weinig aan actualiteit heeft ingeboet - maar sieraden gaan uiteraard over meer dan louter activisme. In de meeste blokachtige ringen die Adie de afgelopen jaren maakte, geeft hij slechts hints en suggesties: hij laat het aan de drager en beschouwer om verbindingen te leggen, om zelf te associeren. In zijn nieuwe stukken zijn de woorden van de vinger naar de hals of arm verhuisd - vaak zijn het letterlijke citaten uit Adie's dagelijks leven - en maken inmiddels onderdeel uit van de structuur van colliers en armbanden. Adie's aanpak is natuurlijk niet uitsluitend op taal gebaseerd. Hij leeft zich graag uit in de toepassing van kleur en geniet van het maken van sculpturale vormen. Zoals bij de teksten op zijn andere stukken, zijn de resultaten de ene keer expliciet, dan weer ondoorgrondelijk; soms gaan ze richting realisme, vaak getuigen ze van het plezier in het maken, de kracht van textuur.

In februari zal Adie zijn opleiding in München voltooien - de expositie in de galerie valt min of meer samen met zijn examenpresentatie - daarna zal hij niet langer belemmerd worden door regels en instituties... Zal de 'rotzooi' vervolgens alleen maar toenemen? Zullen de resultaten navenant uitbundiger worden? De afgelopen periode heeft Paul Adie wel bewezen een onvermoeibare, avontuurlijke kunstenaar te zijn. Precies de houding die de wereld van het sieraad nodig heeft om deze kunstvorm bruisend, uitdagend en relevant te houden.

Ward Schrijver
(© Galerie Rob Koudijs)

Galerie Rob Koudijs
Elandsgracht 12
1016 TV Amsterdam
Nederland
T +31 (0)20 331 87 96
M +31 (0)6 139 05 554

[email protected]

Open
Donderdag t/m zaterdag 11.00-16.00 uur.
De galerie kan gesloten zijn tijdens kunstbeurzen elders.