OriGin

 
Sieraden van Karin van Paassen. Foto: Adriaan Backer.
mrt '18 25
mei '18 12
Tentoonstelling
Galerie Guthschmidt in Den Haag
Tijd
9:00 - 18:00

Karin maakte in 2017 porseleinen bedels in Jingdezhen, dè porseleinstad in China, in samenwerking met lokale ambachtslieden. In deze dynamische werkomgeving wordt al meer dan 1700 jaar porselein gemaakt, door bedrijven, Chinese en internationale hedendaagse ontwerpers en kunstenaars.

De collectie unieke halssieraden bestaat uit zwart porselein en oude bedels uit diverse culturen. Karin werd sterk beïnvloed door de rijke vormentaal in sieraden en objecten in de Chinese cultuur, maar ook in de omringende landen. Ze gebruikte patronen en vormen van bijvoorbeeld wervels, botten en oude kralen. Samen met vulkaansteen, paardenhaar en andere bijzondere natuurlijke materialen en kralen is een collectie ontstaan met verwijzingen naar oude culturen en naar haar eigen woon-werk omgeving aan de kust. Heden en verleden raakten versmolten en herbergen verhalen in deze unieke collectie.

Naast de porseleinen halssieraden exposeert Guthschmidt ook een collectie organisch gevormde natuurlijke objecten, waarop Karin geabstraheerde tekeningen van huidversieringen van tribes uit Afrika en Azië heeft aangebracht; rijke, uitbundige versieringen en eenvoudige geometrische patronen, zoals bijvoorbeeld van de Mbuti, Naga en Papoea’s.

Karin is al ruim 30 jaar curator en organiseerde tientallen tentoonstellingen, lezingen, beurzen, shows, kunstroutes, etc. voor culturele instellingen in binnen-en buitenland. Ze ontwikkelt concepten en voert projecten uit op het gebied van design, mode, maar ook multi disciplinaire projecten hebben haar belangstelling.

Op vrijdag 13 april om 20.00 uur verzorgt Karin een lezing in het Venduehuis over het werkproces in China. Het Venduehuis ligt aan de Nobelstraat 5, om de hoek van Galerie Guthschmidt. In de lezing vertelt ze over het ontstaansproces van haar sieraden in China en toont beelden van de werkomgeving in Jingdezhen. Reserveren op: [email protected]

Galerie Guthschmidt: Prinsenstraat 39-43, Den Haag. Geopend van woensdag t/m zaterdag

Meer informatie op: www.galerieguthschmidt.nl