Op goede voet met de aarde

 
sep '23 02
dec '23 10
Tentoonstelling
Stedelijk Museum Almelo

Het Stedelijk Museum in Almelo organiseert samen met het Natuurhus de dubbel-tentoonstelling Op goede voet met de aarde. Daarvoor heeft het Museum enkele, vaak internationaal gerenommeerde designers gevraagd wat zij met natuur hebben. Bijzondere ontwerpers verlenen hun medewerking.

In de expositie zijn allerlei voorbeelden te zien van circulaire economie op het gebied van mode en design. Van de sneakers van nat-2 ™ uit Duitsland tot breisels van Loop.a life. Van MUD Jeans tot tassen van O My Bag. Verder zijn er nog de designmeubels van PLANQ en No waste Chair.

Bert van Son werkte dertig jaar in de mode-industrie en merkte niet alleen hoe veeleisend het leven van fabrieksarbeiders is maar ook dat de eindeloze vraag naar materiaal onze planeet verwoest. Hij wilde de dingen anders doen. Daarom richtte hij in 2012 MUD Jeans op: nieuwe jeans van gebruikte exemplaren. Waarom? Omdat jeans één van de meest vervuilende items van de mode-industrie is. Behalve stinkende chemicaliën wordt per jeans 7.000 liter water gebruikt.

Sebastian Thies van nat-2 ™ komt uit een Duitse familie van schoenenontwerpers. Volgens hem kunnen designschoenen alleen maar goed zijn als ze ook duurzaam zijn. Hij wil met zijn sneakers bewustzijn creëren en gebruikt voor zijn collectie sneakers bijzondere, natuurlijke materialen zoals steen, koffiedik, ossenbloed, maïs, paddenstoelen, vissenleer, gras en nog veel meer. Hij werd meermalen internationaal bekroond voor zijn gedurfde ontwerpen.

Totaal 1% van de wereldwijde kledingproductie wordt gemaakt van gedragen kleding. Daar wil de oprichtster van Loop.a life, Ellen Mensink, verandering in brengen. De natuur met al haar kleuren en structuren is daarbij haar inspiratiebron. Maar ook de natuur die geen afval kent. Daarom gebruikt Loop.a life ingezamelde oude kledingstukken om er nieuwe garens van te maken. Daarvan maken ze tijdloze kleding, zodat ze meer dan één seizoen meegaan. Daarvoor werkt het bedrijf regelmatig samen met Nederlandse kledingontwerpers.

O My Bag gebruikt voor haar tassen niet alleen duurzaam gelooid leer, maar ook het alternatieve appelleer. De voering en soms ook de riemen van de tassen bestaan uit gerecyclede katoen. De tassen worden gemaakt in India waar de werknemers een goed salaris en gezonde arbeidsomstandigheden krijgen. Zo wil het bedrijf producenten in kleine gemeenschappen verbinden met de wereldmarkt.

Duurzame meubelontwerpers hebben ook een plek in de expositie van het Stedelijk Museum Almelo. De ontwerper Kees Dekkers van No Waste Chair bijvoorbeeld, die het ongemakkelijke afvalprobleem heeft omgezet in een mooi en aansprekend ontwerp – dat stiekem nog net een beetje ongemakkelijk is. Hij maakt mensen bewust van hun (bedrijfs)afval door daarmee een transparante stoel te vullen. Zo kan de gebruiker zijn afval vanuit een ander perspectief bekijken.

Ook de tweelingbroers Anton en Dennis Teeuw van PLANQ zijn ervan overtuigd dat het gebruik van steeds nieuw geproduceerde materialen en daarmee het creëren van meer afval niet langer houdbaar is. Zij maken meubels van hernieuwbare materialen en textielafval dat mede afkomstig is van het Almelose textielrecycling-bedrijf Frankenhuis. In hun hoogwaardige designmeubels geven zij niet alleen nieuw leven aan restjes en afgedankt textiel maar creëren zij vooral milieubewustzijn.

Kunstenaars van het jaar 2020 en 2023, fotograaf Saskia Boelsums en glaskunstenaar Barbara Nanning, exposeren eveneens in het Stedelijk Museum. Bij hen gaat het om hun liefde voor de natuur die ze vertalen in idyllische landschapsfoto’s en glasobjecten waarin gekleurde glasdraden als microscopische cellen door het glas slingeren.

Charlotte Schrameijer laat in haar sculpturale collages van papier juist haar zorgen om de natuur zien. Zij verzamelt foto’s die haar verontrusten zoals van oorlogsgebieden, vluchtelingenkampen, vervuilde gebieden, overstromingen, stormen en dergelijke. Vervolgens versnijdt zij de uitgeknipte beelden tot collages, een soort ‘papieren tapijten’. Van een afstand ogen deze collages ‘mooi’, maar bij nadere beschouwing blijkt het om de rauwe werkelijkheid te gaan, zoals in haar werk A Perfect Storm II, een collage van fragmenten uit flora en fauna waarin water, overstromingen, storm en tsunami’s de hoofdrol spelen.

In de expositie Op goede voet met de aarde laat het Stedelijk Museum Almelo nog diverse andere voorbeelden zien van kunstenaars die hun visie op natuur en milieu tonen.

Zie ook website Stedelijk Museum Almelo