Ode aan de Nederlandse mode

Klinkende namen als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau hebben ons land duidelijk op de kaart gezet als eigenzinnig modeland. Deze, en ook andere, modeontwerpers van Nederlandse bodem oogsten internationale waardering. Hoog tijd dus voor een Ode aan de Nederlandse mode in het Gemeentemuseum Den Haag, het museum met een van de belangrijkste modecollecties ter wereld.

Nog nooit eerder is er in Nederland zo’n groot overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis gepresenteerd. Wie kent niet de oogverblindende blauwe creatie, een ontwerp van Jan Taminiau, waarin koningin Máxima was gehuld tijdens de kroningsceremonie? Of de vaak extravagante ontwerpen van Viktor & Rolf? Nederland kent enorm veel creativiteit, die in het buitenland ook zeker wordt opgemerkt.

Lange tijd is de mode in Nederland anoniem ontworpen. In de jaren 20 werkte Joan Praetorius als eerste Nederlandse modeontwerper onder zijn eigen naam en vanaf de jaren 50 traden ontwerpers steeds meer uit de anonimiteit en ontwikkelden een eigen handschrift. Vooral deze ontwerpers slaagden erin om boven het maaiveld uit te steken en een stevige positie te verwerven. Het Gemeentemuseum Den Haag is er trots op hen dit najaar een welverdiende Ode te brengen en daarnaast te schetsen hoe de mode zich in ons land vanaf 1900 heeft ontwikkeld. Ode aan de Nederlandse mode toont meer dan honderd creaties uit de Nederlandse modegeschiedenis van 1900 tot 2015.

Het Gemeentemuseum Den Haag zet creaties van Nederlandse ontwerpers in de spotlights, van Viktor & Rolf tot Charles Montaigne, van Fong Leng tot Frans Molenaar, van Iris van Herpen tot Dick Holthaus en van Max Heymans tot Jan Taminiau.

Aanvullingen

Goedemorgen,

met mijn tante, Loes van der Linden, ben ik naar de tentoonstelling over Fong Leng in Amsterdam geweest. Mijn tante droeg toen haar Fong Leng. Zij wil deze eventueel beschikbaar stellen voor jullie tentoonstelling.

Hebben jullie daar belangstelling voor. Het gaat om een pauwblauwe zijden geplisseerde jurk met een hoge kraag. In Amsterdam is zij gefotografeerd door de conservator tijdens de tentoonstelling.

Ik hoor het graag,

mariska

wat een leuk aanbod. We leggen het voor bij het Gemeentemuseum en nemen contact met u op.

Gemeentemuseum Den Haag
19 september 2015 tot 7 februari 2016