Nieuwe aanwinsten: Koninklijke nachtjapon

Nachtjapon van koninging Wilhelmina, ca. 1895. Tentoonstelling Nieuwe aanwinsten Paleis Het Loo, 2017.

De collectie van museum Paleis Het Loo is in 2016 uitgebreid met diverse aankopen, schenkingen en langdurige bruiklenen. Een selectie van deze objecten wordt gepresenteerd in de Aanwinstenkamer van Paleis Het Loo.

Een van de meest bijzondere aanwinsten uit 2016 is een nachtjapon uit circa 1895 gedragen door Koningin Wilhelmina. Er is bijna geen nachtkleding in de collectie koninklijke kleding bewaard gebleven. Daarom is deze nachtjapon van ragfijn linnen, versierd met Engelse of Zwitserse borduursels, een bijzondere aanwinst voor Paleis Het Loo.

Links van de knoopsluiting is een gekroonde ‘W’ geborduurd. Dit monogram komt ook voor op een aantal kruikenzakken in de collectie van Paleis Het Loo. Het is daarmee aannemelijk dat de nachtjapon van Koningin Wilhelmina was. De maker is niet bekend, maar rond deze tijd werkten aan het hof meerdere naaisters die de nachtjapon hebben gemaakt of alleen het monogram hebben geborduurd. Verder kregen de vrouwenverenigingen ‘Arbeid Adelt’ en ‘Tesselschade’ regelmatig opdrachten voor dit soort koninklijk borduurwerk.

Naast de nachtjapon van koningin Wilhelmina zijn er ook andere nieuwe aanwinsten te bewonderen: een groot portret van de toenmalige Koningin Beatrix, geschilderd door de bekende kunstenares Ans Markus, een zilveren bord van Koning Willem I en een 17de-eeuwse landmeetketting.

Deze objecten zullen van 7 februari 2017 tot 7 februari 2018 te zien zijn in de Aanwinstenkamer van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Zie voor meer informatie PaleisHetLoo.nl.

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

1
 
Locatie
Paleis Het Loo Apeldoorn
Datum
7 februari 2017 tot 7 februari 2018
Type
Tentoonstelling