Mode in Zwart-Wit

Aanstaande winter is er in Museum De Koperen Knop een bijzondere expositie over mode. Onder de titel Mode in Zwart-Wit wordt de geschiedenis uitgebeeld van de mode op kledinggebied na de Tweede Wereldoorlog. Daarbij blijkt dat die modegeschiedenis parallel loopt aan de wereldgeschiedenis. De expositie laat de mode zien vanaf 1947 - de New Look – tot en met de hedendaagse bekende ontwerpers.

Mode kenmerkt zich veelal in kleur, maar door alle tijden heen blijven zwart en wit toch een belangrijk item. Vooral bij deftige en feestelijke gelegenheden, met name in december en januari. Maar door vorm en specifieke elementen blijkt ook dat deze primaire kleuren de stromingen in de wereldgeschiedenis blijven volgen.

In periodes van telkens tien jaar wordt de ontwikkeling van de kleding en de daarbij behorende accessoires in beeld gebracht. Deze loopt door tot heden met bekende en minder bekende hedendaagse ontwerpers en vooral ook aankomende talent: Frans Molenaar, Givenchy, Natan, Viktor en Rolf, Spijkers en Spijkers, Edgar Vos, Mart Visser en Jan Taminiau en anderen.

Naast de outfits zullen ook schoenen uit het Schoenenmuseum in Waalwijk, tassen uit het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje en hoeden van Capello uit Nijmegen te zien zijn. Daarnaast is een collage met de kapsels van 1947 tot heden, die zeker tot ieders verbeelding spreken. De expositie gaat ook dieper in op ‘de kleuren’ zwart en wit. Waarom deze - feitelijk geen kleuren zijnde - in de mode zo beeldbepalend zijn. Als klapper worden aankomend ontwerpers gevraagd hun visie op de mode in zwart wit van heden ten dage te tonen.

En zal veel herinneringen oproepen aan vervlogen tijden en een inkijk geven in de mode anno nu en in de toekomst. Bij de expositie komen ook extra activiteiten, waaronder lezingen. De door het publiek in te brengen kerstversiering in het museum zal ook in zwart en wit worden uitgevoerd en dus aansluiten bij de expositie. Dit geldt ook voor de in deze tijd gebruikelijke gedekte tafels, die dit jaar het thema zwart-wit krijgen.   

Praktische informatie

Museum De Koperen Knop is gevestigd in Hardinxveld-Giessendam (Binnendams 6, 3373 AD). Voor inlichtingen mailt u [email protected], belt u met 0184-611366 of kijkt u op de website www.koperenknop.nl.

Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Ook op 2e kerstdag. 1e kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten.

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

 
 
Locatie
Museum De Koperen Knop
Datum
15 december 2018 tot 23 februari 2019
Type
Tentoonstelling