Meet up #4: restauratoren uit de mode

 
okt '17 22
okt '17 22
Modemuze Meet Up
Centraal Museum Utrecht
Tijd
11:15 - 15:30

Het lijkt een tegenstrijdige gedachte: als je je beroep goed beoefent, zien bezoekers niet dat je eraan te pas bent gekomen. In het museum zijn goede mannequinage (aankleden van mannequins) en restauratie van beschadigde of kwetsbare kleding essentieel bij het maken van modetentoonstellingen en het bewaren van kleding.

Aan deze bijzondere werkzaamheden wordt in Uit de Mode speciale aandacht besteed. Op de laatste tentoonstellingsdag - zondag 22 oktober - vertellen en demonsteren Rosalie Sloof en Floor van der Plas de wonderlijke, maar soms ook moeilijke aspecten van mannequinage en restauratie.

In de middag onthult Els de Baan aan bezoekers met bijzondere en mysterieuze kledingstukken wat zij in handen hebben. Els de Baan is mode- en textielspecialiste en taxateur van Westerse textilia. Zelf zegt ze hierover:

“Bij het televisieprogramma ‘Tussen Kunst & Kitsch’ komen zelden antieke kledingstukken, handwerkjes of doopjurkjes ter sprake. Want textiele objecten worden vaak afgedaan als alledaagse en dus waardeloze gebruiksvoorwerpen. Maar juist díe geven een bijzondere inkijk in de wereld van toen. Naast de emotionele waarde blijken dergelijke items soms plots waardevolle juweeltjes te zijn.” 

Dé kans om meer te weten te komen over je bijzondere kledingstukken!

Praktische informatie

Datum: zondag 22 oktober
Tijd:11.15 - 12.00 uur lezing Rosalie Sloof en Floor van der Plas
14.00 - 15.30 uur taxatie Els de Baan
Kosten: gratis (exclusief museumentree)

Reserveren gewenst. Mail naar [email protected] of bel dinsdag t/m zondag tussen 10.00 - 17.00 uur naar 030-2362310.

Of zie website Centraal Museum

Foto: Image & copyrights CMU/ Adriaan van Dam 2017