Made in Italy

 
Handtas, Emilio Pucci, collectie Tassenmuseum Hendrikje.
mei '18 20
feb '19 17
Tentoonstelling
Tassenmuseum Hendrikje

Wereldwijd is Italiaans design en kleding een begrip. Alles met het label Made in Italy lijkt in trek. Maar wat maakt die tas of die jurk nu zo uitgesproken Italiaans?

Vanaf 20 mei tot en met 17 februari 2019 bekijk je in Tassenmuseum Hendrikje de nieuwe tentoonstelling ‘Made in Italy’. Aan de hand van mode en accessoires van Italiaanse topontwerpers als Prada, Gucci en Dolce & Gabbana ontdek je wat de Italiaanse stijl nu zo kenmerkend maakt. De stukken die te zien zijn, zijn veelal gedragen door beroemdheden als Sophia Loren, Barbra Streisand en Lady Gaga.

Made in Italy

Wat is Italiaans design nu eigenlijk? Wat maakt het ene paar schoenen of die jurk nu zo uitgesproken Italiaans? De Italiaanse stijl kenmerkt zich van oudsher door de combinatie van traditie en ambacht met een luxe en sensuele uitstraling. De hoge kwaliteit van stoffen met bijzondere patronen, zoals de uitgesproken patronen van Emilio Pucci, draagt daaraan bij.

Handtas Emilio Pucci, 1960, collectie Tassenmuseum Hendrikje.
Handtas Emilio Pucci, 1960, collectie Tassenmuseum Hendrikje.

Om Milaan en Italiaans design op de kaart te zetten werd in de jaren 70 de term Made in Italy geïntroduceerd. De term dient voor Italiaanse makers als een gezamenlijke pay-off en keurmerk. Je ziet de term dan ook terug in allerlei reclame-uitingen en op labels van design, mode en zelfs kookboeken.

Klassiek, opvallende prints en glamour

De tentoonstelling Made in Italy is van 20 mei t/m 17 februari 2019 te zien in Tassenmuseum Hendrikje en toont mode en accessoires van Italiaanse topontwerpers als
o.a. Prada, Gucci en Dolce & Gabbana.

Voor deze tentoonstelling werkt het Tassenmuseum samen met de Italiaanse verzamelaar Giorgio Forni en het Italiaanse Instituut in Amsterdam. De wereldberoemde verzameling van Forni bestaat uit honderden kledingstukken en accessoires van ontwerpers zoals Emilio Pucci, Salvatore Ferragamo, Giorgio Armani en Gianni Versace, veelal gedragen door beroemdheden.