Lezing van Stella Ruhe

 
nov '16 17
nov '16 17
Lezing
Singelkerk/klederdrachtmuseum

Na intensief onderzoek in musea, archieven, historische verenigingen en bij particulieren heeft Stella Ruhe prachtige foto’s gevonden uit de periode 1875-1950 van vissers uit vijfenvijftig verschillende kustplaatsen, die voor die plaats en/of streek kenmerkende truien dragen.

Visserstruien en visserijgeschiedenis

Over de ontdekkingen die zij deed tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de visserij in de tweede helft van de negentiende eeuw heeft Stella Ruhe drie prachtige boeken geschreven, VISSERSTRUIEN, VISSERSTRUIEN 2 en VISSERSTRUIEN VOOR KINDEREN 3. Daarin is niet alleen aandacht voor de truien, maar juist ook voor de visserijgeschiedenis in de tweede helft van de negentiende eeuw en de vele (schrijnende) verhalen daaromheen, die voor veel mensen een onbekend deel van onze geschiedenis vormen.

Inspirerende patronen

De visserstruien zijn van een prachtige eenvoud en de mooie patronen spreken daarom ook nu nog veel mensen aan. Bijzonder is dat visserstruien de eerste echte truien waren die als bovengoed fungeerden, lang voordat Coco Chanel ze in de jaren 1920 als mode introduceerde en het dragen daarvan gemeengoed werd. Breiwerk werd tot dan toe voornamelijk voor ondergoed, sokken, sjaals, mutsen en wanten gebruikt. Visserstruien vormen de basis van de truien die wij nu dragen.

Lezing Stelle Ruhe

Over haar zoektocht die bizarre wendingen, verrassende toevalligheden en interessante ontdekkingen opleverde, vertelt zij tijdens de lezing een prachtig verhaal dat niet alleen interessant is voor breisters en vrouwen, maar waardoor ook mannen geboeid blijken te zijn.

14.30: Koffie en koek
15.00: Aanvang lezing
16.15: Einde lezing
17.00: Sluiting

De entreeprijs van € 12,50 is inclusief koffie en koek. Na de lezing is er gelegenheid tot aankoop van de boeken en signering door Stella Ruhe.
Combi-ticket lezing en entree museum 19,50.

U kan uw tickets online kopen via de website van het Klederdrachtmuseum: http://hetklederdrachtmuseum.nl/tickets/
of aan de kassa. LET OP! de lezing is NIET in museum maar: SingelkerkHerengracht 431 te AMSTERDAM

Voor meer info: Het Klederdrachtmuseum