Krona als hoofdzaak

 
mei '23 13
okt '23 22
Tentoonstelling
Museum Krona, Uden

Van het Birgittijnse kroontje tot de creaties van Stephen Jones en hoeden gedragen door politici tijdens Prinsjesdag: de tentoonstelling Krona als hoofdzaak toont sluiers, kronen, hoeden en hun betekenis.

Op een aanstekelijke en ongecompliceerde wijze verbeelden hoofddeksels hoe tijden veranderen, hoe een hoed, pet, sluier of kap groepen mensen bijeenbracht of juist van elkaar distantieerden. In deze expositie wordt ingespeeld op de naam van het museum. Krona is het Zweedse woord voor kroon en verwijst naar de bijzondere bekroning van de sluier van de zusters Birgittinessen die in de abdij naast het museum wonen en leven. 

Van middeleeuwen tot heden

De gepresenteerde hoofddeksels zijn voornamelijk afkomstig uit musea in binnen- en buitenland, regionale collecties en Krona’s eigen collectie. Zo is er aandacht voor de uitzonderlijke fraaie poffers gemaakt van kant die rond 1900 bij bijzondere gelegenheden door vrouwen in Brabant gedragen werden, voor de extravagante hoeden op schilderijen van de Antwerpse Maniëristen rond 1530, maar ook voor de indrukwekkende en extreem eenvoudige en sobere kappen van zusters en monniken uit Frankrijk, vastgelegd door fotograaf Roland Fischer. De soberheid van deze monnikskappen staat in schril contrast met de hoofddeksels gemaakt door Stephen Jones en hoeden gedragen tijdens Prinsjesdag door onder andere Annemarie Jorritsma en Caroline van der Plas. De presentatie van de hoofddeksels wordt aangevuld met filmfragmenten uit het archief van het Eye Filmmuseum en van elders.

Samenwerking

Modeontwerper Addy van den Krommenacker, afkomstig uit Uden, ontwerpt ter gelegenheid van de tentoonstelling een habijt en bijbehorend kroontje anno 2023 voor de zusters Birgittinessen.

Ook 21 kunstenaars, aangesloten bij de stichting Maashorst Kunst (s.MaaK) hebben zich laten inspireren door het thema Krona als hoofdzaak. Ieder in zijn eigen discipline en met unieke uitingsvormen, heeft dit geleid tot een zeer diverse expositie die te zien is van dinsdag 16 mei t/m maandag 29 mei in de Feestzaal van Museum Krona. Krona als hoofdzaak wordt samengesteld door team Krona in samenwerking met gastcurator en kunsthistorica Birthe Weijkamp.

Voor meer informatie: zie website Museum Krona