Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap

 
dec '22 01
mei '23 29
Tentoonstelling
Textielmuseum Tilburg


 

‘Koninklijk borduren: verhalen en vakmanschap’ biedt de unieke de kans om eenmalig zowel de historische als nieuwe gordijnen van Paleis Huis ten Bosch – het woonpaleis van Hare Majesteit Koningin Máxima en Koning Willem Alexander te bewonderen in het TextielMuseum, een primeur! Samen met ruim 150 borduurders uit heel Nederland borduurde Hare Majesteit Koningin Máxima mee aan de nieuwe gordijnen die cultureel erfgoed zijn voor heel Nederland. In de expo neem je een exclusief kijkje in Paleis Huis ten Bten Bosch, bekijk je het maakproces van dit veelzijdige project en de rijkdom aan verhalen die ontstaat wanneer mensen samen borduren.

Borduursels vertellen rijke geschiedenis

De historische gordijnen hingen in de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch en zijn in de 18de-eeuw gemaakt in Kanton, China. Inmiddels zijn de gordijnen zo kwetsbaar dat ze na de tentoonstelling moeten worden geconserveerd. In het TextielMuseum krijg je de kans om de gordijnen voor de allerlaatste keer te bewonderen. Op de historische gordijnen zie je geborduurde alledaagse taferelen die verwijzen naar de geschiedenis van China. Dit biedt een mooi inkijkje in de sociale status, klederdracht en architectuur uit het China van toen.

Een nieuw ontwerp

De historische gordijnen vormen een bron van inspiratie voor Liesbeth Stinissen, de ontwerper van de nieuwe gordijnen. Zo zie je zowel op de historische als op de nieuwe gordijnen een prominente rol voor water en andere natuurelementen. Waar op de oorspronkelijke gordijnen een Chinese rivier te zien is, tref je op de nieuwe gordijnen de Nederlandse rivierdelta. De meanderende delta verbindt verschillende architectonische iconen en dagelijkse taferelen uit de rijke Nederlandse geschiedenis waarvan een aantal ook een bijzondere connectie heeft met het Koninklijk Huis.

Veelzijdig vakmanschap

In de expo wandel je stap voor stap door het ontwerp- en maakproces van de nieuwe gordijnen. De ontwerpschetsen en borduursamples van ontwerper Liesbeth Stinissen geven je inzicht in de ontwerpkeuzes en creatieve processen die zijn doorlopen. Samen met borduurexpert Frank de Wind van het TextielLab verkende Stinissen het enorme scala aan mogelijkheden van het computergestuurd borduren. Op zaal vind je diverse voelstalen die het mogelijk maken het borduurwerk van dichtbij te bestuderen.

Heel Nederland borduurt

Ruim 150 handwerkliefhebbers uit heel Nederland – van Kollumerzwaag tot aan Middelburg – én Hare Majesteit Koningin Máxima zelf, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwe gordijnen. Onder leiding van meesterhandborduurder Anna Bolk borduurden zij allen diverse natuurelementen. Deze natuurelementen zijn nadien met de hand op de machinaal geborduurde gordijnen bevestigd. In de tentoonstelling vind je van elke groep een persoonlijk borduurwerk. Deze borduurwerken vertellen het verhaal van hun passie voor het borduren – die soms tot generaties teruggaat.

Meer informatie en activiteiten: website Textielmuseum Tilburg