Knitting History Symposium

 
nov '19 02
nov '19 02
Symposium
De Tuinzaal in Grand Café de Burcht, Leiden.
Tijd
9:00 - 17:00

Het Textile Research Centre en het Knitting History Forum organiseren, als sluitstuk van het Texel Zijden Kousen Project, op 2 november een symposium in het historisch centrum van Leiden.

In dit onderzoeksproject zijn met de hulp van 100 vrijwilligers reconstructies gemaakt van de zijden kousen die in een scheepswrak bij Texel zijn gevonden. De sprekers nemen u gedurende de dag mee in de resultaten van dit onderzoek. Op het programma staat daarnaast een breed spectrum van andere actuele (citizen science) onderzoeksprojecten die verschillende aspecten van de geschiedenis van het breien belichten.

Op het programma staan lezingen over de breiers-populatie in Engeland in de middeleeuwen en nieuwe tijd (Lesley O’Connell Edwards), over nog ongepubliceerde 17e-eeuwse zijden kousen uit Oost-Europa (Sylvie Odstrčilová) en over de manier waarop men in het verleden leerde breien (Hanna Bäckström).

Andere bijdragen belichten het verven van zijden kousen (Art Ness Proaño Gaibor), het draagcomfort van 17e-eeuwse kousen (Geeske Kruseman), en hoe de resultaten van het Texel project kunnen bijdragen aan de huidige re-enactment gemeenschap (Sally Pointer).

Susan North neemt ons mee in haar ervaringen met het maken van reconstructies van zijden kousen voor Shakespeare’s Globe Theatre en het analyseproces van historisch breiwerk. Chrystel Brandenburgh brengt verslag uit van de resultaten van het reconstructieproject van de zijden kousen van Texel en Jane Malcolm-Davies spreekt over de manieren waarop gegevens uit experimentele citizen science projecten verzameld en gedocumenteerd (kunnen) worden en wat de kenniswinst van deze data kan zijn.

Het inhoudelijke programma wordt afgesloten met een panel discussie over de uitdagingen en mogelijkheden van citizen science projecten. Na het symposium is er ruime gelegenheid om na te praten tijdens een informele receptie. Klik hier voor het volledige programma

Datum: Zaterdag 2 november 2019, 9.30-17.00 uur.
Lokatie: De Tuinzaal in Grand Café de Burcht Burgsteeg 14, Leiden.
www.trc-leiden.nl

Entreekaarten voor het symposium kosten €25,- en zijn verkrijgbaar via: https://www.ticketkantoor.nl/shop/KHS2019 of (voor gasten buiten Nederland) door een email te sturen naar  inf[email protected]  Koffie en thee gedurende de dag zijn in de entreeprijs inbegrepen. Lunch en de afsluitende borrel na het symposium zijn op eigen kosten.