Kleurstof

 
Arbeider die grote buil aan net geverfde jeans op zijn nek draagt
apr '22 09
okt '22 02
Tentoonstelling
TextielMuseum Tilburg

De bank waar je op zit, de kleding die je draagt: textiel omringt je overal en is altijd geverfd. De expositie ‘Kleurstof’ gaat in op de oorsprong en verhalen achter de kleurstoffen in ons textiel. Bezoekers jong en oud ervaren de schoonheid en dilemma’s van gekleurd textiel en kunnen ook zelf aan de gang met natuurlijke verfbronnen.

Wat maakt een spijkerbroek blauw? En hoe krijgt die bank z’n kleur? Aan de hand van mode-, kunst-, en designobjecten, en nieuwe werken van kunstenaars en vormgevers als Claudy Jongstra, Antonio Jose Guzman i.s.m. Iva Jankovic, Nienke Hoogvliet en Aboubakar Fofana, presenteert het TextielMuseum een tentoonstelling over kleurstoffen in textiel. We staan er niet vaak bij stil, maar het verven van textiel laat een grote voetafdruk na voor mens en milieu.

Ontdek de uitdagingen en oplossingen van ambachtslieden, designers, wetenschappers en kunstenaars vroeger en nu, stap in de Verfplantentuin om te zien met welke planten en kruiden textiel geverfd wordt. Met een interactieve ontdekkingstocht die kleuren in textiel tot leven brengt is de expositie een beleving voor jong en oud.

Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier.