Kleur en elegantie

 
jun '16 18
sep '16 04
Tentoonstelling
Museum Merghelycnk, Ieper

Tot 4 september 2016 loopt de tentoonstelling Kleur & Elegantie in de pas gerenoveerde stijlkamers van het Museum Merghelynck in het Belgische Ieper. De tentoonstelling geeft de bezoeker inzicht hoe een collectie van modehuis NATAN tot stand komt. Wat zijn de inspiratiebronnen van couturier Edouard Vermeulen? Welke stappen gaan aan een afgewerkte creatie vooraf?

Kleur en elegantie – achter de schermen van Edouard VermeulenEdouard Vermeulen, geboren in Ieper, begon in 1983 zijn modehuis NATAN. Hij nam het Brusselse pand en de zaak over van Paul Natan, de stichter van het label, die zich in 1930 in het statige herenhuis op de Louizalaan vestigde. Hij vond, als het ware, het huis van Paul Natan opnieuw uit. Edouard Vermeulen is bekend als couturier van de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse vorstenhuizen. Hij draagt de titel hofleverancier sinds 2003. Daarnaast bouwde hij naast het couturehuis, sinds de jaren 90, de Natan ready-to-wear lijnen uit met honderdvijftig verkooppunten wereldwijd. In 2015 zette het huis zijn eerste stappen in het Verenigd Koninkrijk en in de zomer van 2016 opent Natan naast Dior en Chanel een boetiek in de P.C.Hooftstraat in Amsterdam.

Het creatieproces

Originele ‘moodboards’ verduidelijken de eerste fase met daarna de keuze van de stoffen. Schetsen worden tot patronen uitgewerkt en leiden tot een modeljurk in ongebleekt katoen. Het verschil tussen ‘prêt-à-porter’ en ‘haute couture’ wordt duidelijk aan de hand van enkele exclusieve stukken. Zodra de collectie klaar is, volgt een fotoshoot en défilés met presentatie van de nieuwste creaties.

Naast originele stukken en foto’s zijn ook drie korte films over dit creatieproces van Sjoerd Tanghe te zien. Ook het oorspronkelijke huis NATAN en de band tussen de familie Vermeulen en Ieper komen in de tentoonstelling Kleur & Elegantie aan bod. De tentoonstelling wordt vormgegeven door Pièce Montée uit Gent.

Voor meer informatie: Museum Merghelycnk en de tentoonstelling NATAN

Facade boutique Natan