Klederdrachtfestival in het Zuiderzeemuseum

1
mei '18 26
mei '18 27
Evenement
Zuiderzeemuseum

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei is een diversiteit aan klederdrachten te bewonderen tijdens het tweedaagse Klederdrachtfestival in het Zuiderzeemuseum. Met wel meer dan 150 personen in klederdracht geven verschillende klederdrachtgroepen op allerlei plekken in het buitenmuseum dans- en zangoptredens en presentaties.

De groepen zijn afkomstig uit voormalige Zuiderzeeplaatsen en andere plaatsen uit Nederland. Dit keer zijn er klederdrachtgroepen aanwezig uit o.a. Blokker, Enkhuizen, Hoogwoud, Huizen, Katwijk, Nunspeet, Oldebroek, Scheveningen, Volendam, Wijdenes en Wieringen. Hoge resolutie beeldmateriaal is hier te downloaden.

Op beide dagen start om 12.30 uur een optocht van alle groepen door het buitenmuseum. Naast de dans- en zangoptredens en presentaties van de verschillende klederdrachtgroepen proef je allerlei streekproducten aan de stadsgracht. Hier vind je een kleine, ambachtelijke foodmarkt.

Het Zuiderzeemuseum biedt allerlei pretactiviteiten voor het hele gezin. De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, gebouwen en werkplaatsen, zoals een kerk, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met Urker ‘bewoners’. Eet een hapje mee met een huishouden uit 1920, proef een vers gerookt visje bij de rokerij en volg een aardrijkskunde- of schrijfles van vroeger.

Vers van Vroeger

Dit seizoen ontdekken bezoekers tijdens hun verkenningstocht door het buitenmuseum wat er allemaal eetbaar is uit de zee en van het land. Ze leren hoe deze producten werden geteeld of gevangen, en daarna bewaard. Eten wil je natuurlijk ook zelf ervaren en dus proef je sprot bij de visrokerij, ontdek je oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet je van een ouderwets ‘ulevelletje’. Want zo smaakt Vers van vroeger! En de jonge bezoekers? Die doen een leuke puzzeltocht met beloning. Gedurende het buitenseizoen van het buitenmuseum vinden er verder thema-evenementen plaats zoals het Zuiderzeeambachten weekend en de Oogstweekenden.