Kidorama: 200 jaar kindermode

 
jul '22 08
mrt '23 05
Tentoonstelling
Mode en Kant Museum, Brussel

Kindermode doet het beter dan ooit. Meer en meer inclusief, ecologisch, met handgemaakte producten en elk jaar nieuwe merken. Maar kinderen kleden is niet altijd gemakkelijk! Mode blijft een sociaal verschijnsel en ook kinderen hechten belang aan wat ze dragen.

Deze nieuwe tentoonstelling verkent thematisch en chronologisch de invloed van de kinderkleding sinds 1820 op onze hedendaagse kindermode. Kidoroma toont de evolutie van genderconstructies, de ontwikkeling van genderneutrale mode, de invloed van mode voor volwassenen en de groeiende belangstelling van de luxemerken voor kinderen.

Kidorama is meer dan een modetentoonstelling. Ze vertelt het verhaal van de plaats van het kind en de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid binnen onze samenleving. Het museum put daarvoor uit zijn rijke collecties, onlangs aangevuld met Belgische stukken, maar ook uit verschillende prestigieuze bruiklenen. Kidorama

Aan de hand van modellen uit de museumcollecties leidt de tentoonstelling ons langs de hoogtepunten van de kindermode. Een reis door tweehonderd jaar geschiedenis brengt ons ertoe om bepaalde vooroordelen te herzien. In de modegeschiedenis worden kinderen vaak beschouwd als miniatuurvolwassenen, waarbij hun kleding als pronkstuk voor hun ouders fungeert, als teken van rijkdom en sociale status. Maar er zijn vele voorbeelden die dit beeld enigszins nuanceren.

Voor meer informatie: zie website Mode & Kant Museum Brussel.