Keti Koti

 
Bezoeker Keti Koti festival
jun '14 27
sep '14 09
Tentoonstelling
Amsterdam Museum

In 2013 was het 150 jaar geleden dat in Nederland de slavernij werd afgeschaft. Deze historische gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht op het Keti Koti festival. Keti Koti is een Surinaams begrip, dat staat voor ‘Verbroken Ketenen’.

Tijdens de officiële herdenking vorig jaar was er een bijzonder masker dat de aandacht trok: het Kabra masker. Kabra verwijst binnen de Winticultuur naar de voorouders. De Winticultuur is een traditionele Afro-Surinaamse natuurreligie. Het masker is het resultaat van een samenwerking tussen kunstenaar Boris van Berkum en Wintipriesteres Marian Markelo. Tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij begeleidde dit masker Marian Markelo bij een plengoffer. Een plengoffer is een offer aan de goden waarbij een vloeistof over een altaar of vloer wordt uitgegoten. 

Het Amsterdam Museum was vorig jaar bij de herdenking aanwezig. In een mobiele fotostudio werden bezoekers in traditionele feestelijke kleding vastgelegd en kort geïnterviewd. De resultaten hiervan zijn te bewonderen op ’t hart: de website van het Amsterdam Museum. Een reeks portretten is vanaf 27 juni te zien in de wezenkastjes van het museum (gratis toegankelijk).