Jeanny Cobben pakt uit - oude technieken in een nieuw jasje

Agenda Modemuze tentoonstelling Jeanny Cobben merklappen Historisch Museum de Bevelanden 2017

Vanaf 24 mei t/m 29 oktober 2017 zijn er merklappen en borduurwerken van Jeanny Cobben uit Sittard te zien. De expositie Jeanny Cobben pakt uit, oude technieken in een nieuw jasje bestaat uit een grote variatie aan werken met bijzondere aandacht voor de prachtige pronkrol.

Jeanny Cobben

Met naald en draad bezig zijn is Jeanny met de paplepel ingegeven door haar moeder en beide zussen. Ze is dan ook altijd in de weer geweest met breien, borduren en naderhand het haken. Op zeker ogenblik kregen de merklappen haar aandacht. De hoeveelheid merklappen die ze borduurde groeide behoorlijk. Resultaat is een huis vol met werk.

Ze houdt van uitdagingen, waardoor ze onder andere steeds fijner linnen gebruikte tot 16 draden per cm en andere technieken dan alleen de kruissteek. Ook het Hardanger borduurwerk kreeg haar aandacht en later ook diverse andere technieken. Ze verwerkte oude technieken in eigentijdse toepassing.

De pronkrol van Jeanny Cobben is in ruim één jaar gemaakt, 2008/2009, en bevat diverse handwerktechnieken. Ook heeft ze er stukjes in verwerkt die bepaalde verhalen en herinneringen hebben en weer andere werkjes die gewoon spontaan ontstonden.

Lezing Pronkrol 12 juni en 18 september

Jeanny geeft een lezing over haar werk, met name over de in het museum tentoongestelde pronkrol, op maandag 12 juni 2017 van  14.00 - 16.00  uur. Meer informatie over deze lezing vind u te zijner tijd op onze website. Deze lezing zal op 18 september nogmaals herhaald worden, eveneens van 14.00 – 16.00 uur.

Meer info op Historisch Museum de Bevelanden.

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

1
 
Locatie
Historisch Museum de Bevelanden, Goes
Datum
24 mei 2017 tot 29 oktober 2017
Type
Tentoonstelling