Je eigen doodskleed maken

 
Burial Shroud - Susanne Duijvestein
sep '19 08
sep '19 08
Workshop
Mediamatic Biotoop
Tijd
13:00 - 17:00

Heb je ooit nagedacht over wat je zult dragen als je dood bent? Vroeger was het in ons land gebruik om je doodshemd zelf te maken en te bewaren in je linnenkast, voor je weet maar nooit. In september start onafhankelijk begrafenisondernemer Susanne Duijvestein een programmering bij kunstinstelling Mediamatic om deze vergane traditie een nieuw leven in te blazen. Bij een kunstenaar of designer naar jouw hart kun je een workshop volgen waarbij je je eigen doodskleed gaat ontwerpen, en als een slow proces met de hand gaat vervaardigen. Een doodskleed naar jouw eigenheid, waarin je ooit gehuld zult worden als het zover is.  

Het doodskleed

De traditie van vroeger is er niet meer, mensen gaan tegenwoordig in gewone kleding gehuld in hun kist. Maar wist je dat een kist niet verplicht is? Het mag ook een mand zijn, bijvoorbeeld van wilgentenen, of alleen een stoffen wade. Susanne merkt dat steeds meer mensen hiervoor kiezen, niet alleen vanwege duurzaamheid maar ook omdat een wade veel zachter en aaibaarder is dan zes houten planken. Wades kunnen online besteld worden (bekijk bijvoorbeeld de collectie van Wikkelgoed eens), speciaal door een kunstenaar gemaakt, gekozen uit de eigen lakenkast of dus zelf gemaakt. Bij de materiaalkeuze van de wade is het goed om te letten op de milieuvriendelijkheid van het productieproces, de arbeidsomstandigheden en de belasting als het gecremeerd of begraven wordt. Over het algemeen zijn hennep, linnen en wol goede keuzes, maar iets ouds uit eigen kast kan nog mooier zijn.

De workshops 

Dit najaar kun je uit een aantal workshops kiezen bij Mediamatic, telkens onder artistieke leiding van een andere kunstenaar of designer. De drie eerste workshops zijn gepland met Femke van Gemert (8 sept), Margherita Soldati (13 okt) en Nienke Hoogvliet (10 nov). Tijdens de workshop leer je van begrafenisondernemer Susanne Duijvestein over de traditie van het doodskleed en de betekenis en toepassing in de moderne tijd. Onder artistieke leiding van de kunstenaar ontwerp je hoe je eigen doodskleed eruit gaat zien, qua model, kleuren en accenten. Vervolgens start je met het maken, waarbij je specifieke technieken kunt leren van de betreffende kunstenaar zoals het hergebruiken van oud textiel, het maken van prints of het toepassen van naai- en borduurtechnieken. Je maakt de wade niet af in de workshop, het idee is juist om het mee naar huis te nemen en het langzaam af te maken, misschien wel als een meerjarenproject.

Femke van Gemert 

Zondag 8 september - 13:00 - 17:00 uur

De eerste workshop wordt geleid door textielkunstenaar Femke van Gemert, die in haar werk oud textielafval upcyclet. In deze workshop ga je een doodskleed maken van eigen betekenisvol textiel, zoals een oude jurk, je grootmoeders lakens of je vaders overhemden. Van Femke leer je allerlei technieken om dit textiel een nieuw leven te geven.

Meer informatie

Margherita Soldati

Zondag 13 oktober - 13:00 - 17:00 uur

De tweede workshop wordt geleid door Margherita Soldati. In haar werk onderzoekt ze wat het stimuleren van tast kan betekenen. Ze leert je technieken om textiel zodanig te bewerken (bijvoorbeeld met hitte) dat er structuren in het doodskleed ontstaan die uitnodigen tot aanraken.  

Ik wil hier heen

Nienke Hoogvliet

Zondag 10 november - 13:00 - 17:00 uur

De derde workshop wordt geleid door Nienke Hoogvliet. In haar werk als conceptueel designer zoekt zij naar oplossingen voor de milieu- en sociale problematiek in industrieën, die juist met de natuur mééwerken. In deze workshop creëren we ecologische prints voor ons doodskleed die mogelijk een werking kunnen hebben voor ons lichaam. 

Ik wil hier heen

Voor meer informatie over Mediamatic workshops:

www.mediamatic.net