Jan Taminiau: Reflections

 
apr '18 21
aug '18 26
Tentoonstelling
Centraal Museum, Utrecht

Aan de hand van tientallen topstukken wordt de rijkdom en diepte van het werk van Taminiau getoond. Het publiek wordt meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap van één van de meest belangrijke en toonaangevende modeontwerpers van Nederland.

Jan Taminiau (1975 Goirle) staat bekend om zijn gebruik van traditionele, ambachtelijke handwerk & productietechnieken, unieke, originele materialen en stofbewerkingen, naast zijn liefde voor esthetiek. Mede hierdoor ontving hij in 2014 de Grand Seigneur, de belangrijkste Nederlandse modeprijs. Het klassieke en vrouwelijke combineert Taminiau met het conceptuele en experimentele. Hierdoor werd hij al kort na het oprichten van zijn label JANTAMINIAU in 2004 geliefd bij clientèle over de hele wereld.

Met deze monumentale tentoonstelling wil het Centraal Museum bezoekers kennis laten maken met - en met andere ogen laten kijken naar - het werk van deze meester der couture. Naast de kledingstukken staan het ontwerp- en denkproces centraal. Inspiratiebronnen in mode, fotografie, design en kunst, werkwijze en eindresultaat staan met elkaar in verbinding. Hoe komt een couturestuk tot stand? Wat zijn Taminiaus inspiratiebronnen en hoe komen die tot uiting in zijn creaties?

Agenda Modemuze Jan Taminiau tentoonstelling Centraal Museum 2018
Jan Taminiau. Foto: Marc de Groot - styling: Maarten Spruyt - visagie: Irena Ruben

Taminiau in de collectie

Het Centraal Museum Utrecht heeft als oudste stedelijk museum van Nederland een toonaangevende museale modecollectie, waarin ook werk van Jan Taminiau. Sinds jaar en dag maakt het museum spraakmakende modetentoonstellingen. Naast nieuw werk van Jan Taminiau en al eerder verworven creaties van hem uit de museale collectie van het Centraal Museum, worden in deze tentoonstelling spectaculaire bruiklenen van Taminiau uit verschillende musea gepresenteerd. Daarnaast worden topstukken uit het atelier van JANTAMINIAU én unieke en bijzondere stukken uit privéverzamelingen getoond. Voor de vormgeving is een intensieve samenwerking aangegaan met stylist Maarten Spruyt. Het belooft een wervelende tentoonstelling te worden, waarin bezoekers zich kunnen onderdompelen in de wereld van Jan Taminiau.

Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum: “Na tentoonstellingen met Viktor & Rolf, Alexander van Slobbe en Iris van Herpen is het opnieuw tijd voor een unieke en gedurfde samenwerking met één van Nederlands grootste modetalenten. In deze bijzondere tentoonstelling is er een nauwe samenwerking met Jan Taminiau; het belooft hierdoor een heel verrassende en persoonlijke tentoonstelling te worden. Taminiau neemt ons mee in zijn visuele en onderzoekende wereld. In samenwerking met Maarten Spruyt willen we een spectaculaire en onconventionele mode-presentatie neerzetten.”

De tentoonstelling Jan Taminiau is te bezoeken van 21 april tot en met 26 augustus 2018 in het Centraal Museum in Utrecht. Voor meer info zie CentraalMuseum.nl.

Bezoek ook een van de vier zomeravonden met Jan Taminiau