This is an intervention!

 
mei '21 28
dec '21 31
Online Expo
State of Fashion

Met This is an Intervention reflecteert State of Fashion op de huidige staat van mode maar ook op onze eigen boodschap en positie.

Het jaar 2020 heeft een onmiskenbare en allesbepalende verandering ingezet, voor ons, maar ook voor mode als systeem. De COVID-19 pandemie en de wereldwijde protesten omtrent Black Lives Matter legde de kwetsbaarheid van het bestaande modesysteem bloot en liet zien hoe onze samenleving nog steeds doordrenkt is met racisme. Ook werd duidelijk dat - om echte diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit te garanderen - een kritische en rigoureuze blik nodig is op de manier waarop het modesysteem als geheel is georganiseerd. Er is een radicale aanpak nodig die het probleem bij de wortels aanpakt. Maar waar te beginnen?

Ons startpunt was This is an Intervention. Tijdens het programma bleven wij stil om te luisteren en observeren. Een uitzonderlijke en diverse groep denkers en makers, van over de hele wereld, nam de afgelopen 8 maanden ons platform over en liet ons kennismaken met ongehoorde stemmen. Ze maakten ons ervan bewust dat onze wereld een verscheidenheid aan modesystemen kent, maar dat het systeem gevormd door mensen uit geprivilegieerde delen van de wereld. Dit systeem wordt gedreven door een business model dat constante en exponentiële economische groei aanmoedigt, zonder rekening te houden met wat het daarmee langzaam uitwist: vruchtbare grond, schoon water en lokale culturen.

Ook duurzame mode wordt grotendeels gedefinieerd door dit systeem. Dit heeft geleid tot problematische en vaak botsende opvattingen over hoe mensen kunnen bijdragen aan een duurzame modebeweging en, nog belangrijker, over wie daaraan kan bijdragen: degenen die het kunnen betalen. Hoewel bewust consumeren van cruciaal belang is, heeft dit eenzijdige begrip van duurzame mode een grote tekortkoming: het houdt geen rekening met of garandeert geen diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit.

Zolang dit niet verandert, lijkt het onmogelijk om werkelijke verandering teweeg te brengen die een positieve impact heeft op ons allemaal. This is an Intervention is een eerste stap in ontdekken hoe we kunnen herstellen van de verslaving aan een systeem waar we allemaal deel van uitmaken. We hebben ervaren wat (af)leren is en nodigen jou uit om ook aan de slag te gaan. Duik in de longreads, bekijk onze online Whatabouteries, ontdek de resultaten van de interactieve workshops en bekijk de drie nieuwe kunstwerken, speciaal gemaakt voor dit programma. Geïnspireerd en op zoek naar meer? Sluit je dan aan bij onze reis naar de volgende State of Fashion Biënnale die plaatsvindt in 2022.

Bekijk hier de online expo