I Want It to be Soft

 
Campagnebeeld 'I want it to be soft', Museum Arnhem.
mei '16 14
sep '16 04
Tentoonstelling
Museum Arnhem

Vanaf zaterdag 14 mei presenteert Museum Arnhem een overzichtstentoonstelling van modeontwerper Bas Kosters. Kosters studeerde Mode en Kleding aan het Rijn IJssel College in Arnhem en volgde een masteropleiding aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Daar ontwikkelde hij zijn afstudeercollectie ‘Two Teacups and a Frying Pan’, waarmee hij de Robijn Fashion Award won en waarmee zijn carrière meteen een vlucht nam. Voor de tentoonstelling realiseert Kosters nieuw werk in samenwerking met diverse ontwerpers en makers. Te zien tot zondag 4 september.

Bas Kosters

Kosters’ werk stelt maatschappelijke en sociale kwesties aan de kaak op een manier die in de Nederlandse mode ongeëvenaard is. Hierdoor is hij een belangrijke inspiratiebron voor jonge ontwerpers. In 2005 startte hij Bas Kosters Studio. Onder deze noemer lanceerde Kosters veel collecties en ontwikkelde hij verschillende producten in samenwerking met bedrijven, waaronder Zeeman, Bugaboo, Heineken en recent Wehkamp

Kosters ontwerpt vanuit een eigen illustratieve beeldtaal en bedient zich van vrijwel alle mogelijke disciplines: tekenen, schilderen, collages, beelden, poppen, installaties, producten, sieraden, grafische vormgeving, fotografie, muziek, performances en theater. In zijn werk adresseert Kosters actuele maatschappelijke thema’s als overconsumptie, ras- en genderissues en schoonheidsidealen.

Tentoonstelling

Als een totaalkunstwerk creëert Kosters een wereld waarin kleding, installaties, tekeningen, illustraties, textielkunst, soft sculptures en video een dialoog met elkaar aangaan. Zoals de ondertitel The journey of Bas Kosters suggereert, volgen we het werk als een levendige reis door de wereld van Bas Kosters, waarin de bezoeker aan de hand van de genoemde thema’s wordt meegenomen door 13 jaar mode en vormgeving. 

Samenwerking met andere ontwerpers staat centraal in het werk van Bas Kosters. Voor de tentoonstelling heeft Bas ook nieuw werk samen met diverse ontwerpers en makers gerealiseerd. Een voorbeeld hiervan is het masker dat te zien is op het campagnebeeld, gemaakt door Ine Mulder en geschoten door Marc Deurloo. De tentoonstellingsvormgeving is in samenwerking met ontwerper, stylist en tentoonstellingsmaker Maarten Spruyt en met medewerking van Tsur Reshef.

Publieksprogramma

Kinderen en volwassenen worden uitgenodigd een roze ‘Bas Kosters pop’ te maken om zo mee te werken aan de creatie van een ‘Goede Mensen Machine’ om de wereld een beetje beter te maken. Ook verzorgt Kosters een workshop voor leerlingen van de richting Mode en Kleding aan het Rijn IJssel College, waarin het ‘maken’ centraal staat. Er staan diverse 'artist talks' op het programma en in de Arnhemse binnenstad is vanaf 3 juni een buitenexpositie te zien met fotomateriaal van 13 jaar Bas Kosters.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een monografie. Deze publicatie is deels een terugblik, maar heeft ook relevantie voor het heden en de huidige visie van Bas Kosters als ontwerper. Er worden nieuwe connecties gemaakt binnen zijn oeuvre en ongeziene schatten onthuld. Een aantal mensen met wie Bas Kosters al geruime tijd intiem samenwerkt, schrijft een korte tekst over hun visie op Kosters en zijn werk. Een naslagwerk dat inspireert en bovenal beeldend is, maar tevens de lezer informeert over visie en richting aan de hand van enkele essays.

Voor meer informatie, zie de website van Museum Arnhem.