GrisGris – Moderne tradities in sieraadvormgeving

Agenda Modemuze tentoonstelling GrisGris – Moderne tradities in sieraadvormgeving in CODA Museum

Sieraden verbeelden en verbinden wereldwijd tradities en verhalen, herinneringen en gewoonten. Gedragen op het lichaam nodigen ze uit tot communicatie. Dat sieraden al eeuwenlang bijzondere en opmerkelijke betekenissen hebben – een geheel eigen verhaal vertellen – wordt prachtig in beeld gebracht in de tentoonstelling GrisGris, van 3 september tot en met 5 november 2017 te zien in CODA Museum Apeldoorn.

GrisGris onderzoekt de herkomst, de waarden en de betekenis van traditionele sieraden in uiteenlopende culturen. Twaalf sieraadkunstenaars en vijf studenten van de Maastricht Academy of Fine Arts and Design maakten met hun onderzoek en ontwerp een vertaling naar het heden.

Verleden en heden in nieuwe sieraden

De geselecteerde kunstenaars en studenten in de tentoonstelling GrisGris hebben op uitnodiging van curatoren Karin van Paassen, Chequita Nahar en CODA directeur Carin Reinders een sieraad of collectie sieraden ontworpen die uitgaat van de vraagstelling: ‘Hoe zijn heden en verleden te versmelten in nieuwe sieraden die recht doen aan bestaande tradities en ook toekomstige generaties een verhaal vertellen?’. Zij hebben zich daarbij laten inspireren door de collecties van het Wereldmuseum en CODA Museum. In de context van GrisGris zijn de sieraadkunstenaars de verhalenvertellers en verbinders. Zij zijn de vertalers van tradities naar een nieuwe generatie sieraden met een sterk beeldende kwaliteit en communicatieve waarde. Een selectie sieraden van het Wereldmuseum maakt deel uit van de tentoonstelling.

GrisGris

De tentoonstellingstitel GrisGris heeft zijn oorsprong in Afrika waar het grisgris amulet van betekenis is als bescherming tegen het kwaad en brenger van geluk. Het stoffen buideltje met kleine religieuze objecten en een tekst wordt op de huid gedragen. Voor de miljoenen mensen die momenteel op drift zijn, krijgen dergelijke traditionele sieraden een hernieuwde betekenis omdat het hen op afstand verbindt met het land van herkomst.

Deelnemende kunstenaars

GrisGris is een initiatief van Karin van Paassen, Chequita Nahar en Carin Reinders en toont werk van dertien kunstenaars en ontwerpers (Bas Bouman, Daniela Hedman, Hanna Hedman, Peter Hoogeboom, Anke Huyben, Marit van Heumen, Chequita Nahar, Noon Passama, Elwy Schutten, Moniek Vierling, Francis Willemstijn en Sangji Yun) en zes studenten (Bojanna Aleksic, Kalkidan Hoex, Tara Velting, Rob Stoffels, Sanni Yerna en Michelle Zwinkels). 

Interview door Curator Karin van Paassen

Curator Karin van Paassen interviewt op zondag 29 oktober vijf sieraadkunstenaars die vertegenwoordigd zijn in de tentoonstelling. Tussen de werken gaan zij met elkaar in gesprek over hun ervaringen en ideeën rondom het thema van de tentoonstelling; moderne tradities in sieraadvormgeving.

De lezing is gratis op vertoon van uw CODA pas, Museumkaart, Vriendenpas of een toegangskaart voor CODA Museum. Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag 26 oktober door een mail te sturen naar [email protected] onder vermelding van ‘interview GrisGris’.

Curator Karin van Paassen interviewt Bas Bouman, Marit van Heumen, Tara Velting, Moniek Vierling en Kirsten Spuijbroeck over hun ervaringen en ideeën rondom het thema van de tentoonstelling en over keuzes die zij hebben gemaakt tijdens het maken van hun sieraad. Zo hebben sieraadkunstenaars Moniek Vierling en Marit van Heumen deelgenomen aan een uitwisseling naar Shanghai, waar eeuwenoude technieken en hedendaagse visie elkaar hebben ontmoet. Tijdens het gesprek vertellen zij meer over de ervaringen en inspiratie die deze uitwisseling heeft opgeleverd.

Zie voor meer info het CODA Museum.

Hoofdbeeld: Liefdewerk - Peter Hoogeboom

Agenda Modemuze tentoonstelling GrisGris – Moderne tradities in sieraadvormgeving in CODA Museum. Beeld: 'Gregory' Bas Bouman
'Gregory' Bas Bouman

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

 
 
Locatie
CODA Museum, Apeldoorn
Datum
3 september 2017 tot 5 november 2017
Type
Tentoonstelling