Grensverleggers: Het Wilde Oog

 
jul '23 03
mrt '24 04
Tentoonstelling
diverse locaties

Het Wilde Oog, kunstenaarsduo Hans Lemmerman en Inge van Run, is al 22 jaar actief en bekend van het leggen van onverwachte dwarsverbindingen tussen erfgoed en de kunsten. In het project ‘Grensverleggers’ tonen zij de rijkdom van Spakenburgs klederdracht-erfgoed en de liefde voor beeldende kunst en theater. Resulterend in exclusieve kostuums, in een fototentoonstelling en twee boekjes met verrassende beelden en verdiepende teksten. 

Concept:

In Grensverleggers deel 1 komt de rijkdom van het project tot uiting via kostuum- en mode-vormgevers die een ambachtelijke techniek uit klederdracht of visserij als opmaat nemen voor een nieuw kostuum. Deze unieke kostuums worden gedragen en gefotografeerd door theatervernieuwers uit de jaren 80/90, zoals Gerardjan Rijnders en Marcel Musters.

In deel 2 vragen Hans Lemmerman en Inge van Run zich af: Wat ontstaat er wanneer je zeven beeldende kunstenaars een klederdracht-kostuum geeft dat ze mogen bewerken? Zeven Spakenburgse kostuums, zeven levens gedragen, zeven levens lang versteld. De kunstenaars laten zich leiden in hun ontwerp door een gedicht van Wislawa Szymborska, Nobelprijswinnares voor literatuur in 1996. Ze maken een concept bij het gekozen gedicht en geven vervolgens vorm aan hun beleving van de tekst.

Zeven theatermaaksters die het theater hebben bevrijd van tradities, worden gefotografeerd in de unieke kostuums.

Rondreizende tentoonstelling op diverse locaties:

Voor meer informatie zie Het Wilde Oog.