Grensverleggers - Het Wilde Oog

 
jul '22 16
okt '22 09
Tentoonstelling
De Katoendrukkerij - Amersfoort

Het Wilde Oog nodigde voor hun nieuwe werk Grensverleggers zes kostuumvormgevers uit om een kostuum te maken met een Spakenburgse techniek uit visserij of klederdracht als inspiratie.

De ontwerpen worden gedragen door zes theatermakers die baanbrekend werk hebben verricht in de podiumkunsten. Dit resulteerde in weer een serie verrassende foto’s. In de expositie zijn naast een aantal foto’s ook een aantal kostuums te zien, gedragen door de theatermakers. Van Aziz Bekkaoui, Mirjam Pater, Linda Eijssen en (vanaf 21 juli) Rien Bekkers.

Als eerbetoon aan grensverleggend kunstenaar Mondriaan exposeert Het Wilde Oog ‘Grensverleggers’ in het kader van het Mondriaan 150 jaar in De Katoendrukkerij in De Volmolen in Amersfoort. Deze locatie ligt op de grens van de oude en de Nieuwe Stad, maar ook op de overgang van oude en nieuwe gebruiken in ambacht, erfgoed en kunst.

Het Wilde Oog wenst het kijken in dwarsverbindingen te stimuleren: De wereld van klederdracht, die van Mondriaan en die van vernieuwende theatermakers schuiven in elkaar en over elkaar heen. Culturele rijkdom vormt het resultaat. Onder het motto ‘Kijk Wild & Denk Lenig’ hebben Hans Lemmerman en Inge van Run de afgelopen 20 jaar laten zien hoe de wereld van kunst en die van volkscultuur elkaar versterken. Sinds 2000 portretteert het duo vrouwen in klederdracht ten opzichte van werk van diverse Nederlandse en internationale kunstenaars. Dit levert verrassende, vervreemdende en geestige beelden op.

Kostuumvormgevers: Aziz Bekkaoui, Lisanne Bovée, Petra Bresser, Linda Eijssen/Sam van den Bosch, Dorien de Jonge, Mirjam Pater

Theatermakers: Gerardjan Rijnders, Hans Dagelet, Marien Jongewaard, Ko van den Bosch, Marcel Musters, Peer van den Berg

Spakenburgse Diva: Hendrikje Kuis

Fotograaf: Heleen Jonkman / Scenografie: Miranda Lonink / Productie: Robbert Boersema / Regie: Hans Lemmerman, Inge van Run

De Katoendrukkerij is een jonge culturele organisatie en draagt het eeuwenoude ambacht katoendrukken uit in historische bakermat Amersfoort. Behalve een lesprogramma, gastdocenten, lezingen, debatmiddagen en exposities, zijn we broedplaats voor (jonge) makers in textiel. Diverse ruimtes zijn te huur en er zijn twee B&B-kamers.

 

De Katoendrukkerij in de Volmolen

Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort

[email protected]

www.dekatoendrukkerij.nl