Goud! Horloges en juwelen van Sophia Lopez Suasso

 
Agenda Modemuze tentoonstelling Goud Cromhouthuis 2017-2018 1
nov '17 10
apr '18 02
Tentoonstelling
Cromhouthuis, Amsterdam

Vanaf 10 november te zien: Goud! Horloges en juwelen van Sophia Lopez Suasso. Met meer dan 150 kostbaarheden uit de collectie van de bijzondere Amsterdamse verzamelaar Sophia Lopez Suasso-de Bruijn (1816-1890). Negentiende-eeuwse horloges van onder andere het beroemde merk Patek Philippe zijn te zien, naast met edelstenen bezette broches en ingenieuze snuifdozen. Amsterdam Museum beheert de collectie van Sophia Lopez Suasso. Bij de tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd, waaronder een lezing door Martijn Akkerman, bekend als juwelenexpert van Tussen Kunst en Kitsch.

Verzamelaar Sophia Lopez Suasso-de Bruijn

Sophia Adriana de Bruijn, dochter van een Amsterdamse koopman, trouwt op 7 april 1860 met jonkheer Augustus Pieter Lopez Suasso, telg uit een Portugees-Joodse familie. Op hun vele reizen door Europa koopt het echtpaar niet alleen horloges en juwelen, maar ook bronzen beelden, munten en penningen, boeken en kleding. Ook na het overlijden van Augustus in 1877 gaat Sophia door met verzamelen. Haar vaste leverancier in Amsterdam is juwelier H. Martens op het Rokin.

In 1888 koopt Sophia voor 25.000 gulden de complete inboedel van het aan het Vondelpark gelegen Broekerhuis. Al voor deze aankoop wil Sophia dat na haar overlijden haar eigen huis aan de Kloveniersburgwal als museum wordt opengesteld. Haar huis blijkt echter niet te voldoen als museum en gemeente Amsterdam, aan wie zij haar bezit nalaat, besluit om de collectie onder te brengen in een nieuw te bouwen museum. Dit wordt het Stedelijk Museum, dat dankzij onder andere haar legaat tot stand komt. Dat museum wordt de eerste jaren zelfs Suasso museum genoemd, een mooi eerbetoon aan deze negentiende-eeuwse verzamelaar.

Agenda Modemuze tentoonstelling Goud Cromhouthuis 2017-2018 2
Agenda Modemuze tentoonstelling Goud Cromhouthuis 2017-2018 2

Bijzondere collectie

Sophia had een zwak voor fantasiehorloges in de meest fantastische vormen, zoals dieren, bloemen, vruchten en muziekinstrumenten. Door op een verborgen knopje te drukken komt het eigenlijke horloge tevoorschijn. Bijna alle horloges en sieraden zijn van goud, bezet met diamanten, edelstenen en email. Te zien zijn horloges uit Zwitserland, snuifdozen uit Frankrijk en gesneden cameeën uit Italië.

Voor meer info zie Cromhouthuis.