Girlpower

 
sep '19 07
mrt '20 08
Tentoonstelling
Museum Rotterdam

Vrouwen vormen nadrukkelijker dan ooit het gezicht van sportland Nederland. Sinds 2000 worden zelfs meer dan de helft van de Nederlandse sportmedailles gewonnen door vrouwen! Tijd om de vrouwelijke (top)sporters op een voetstuk te plaatsen. Rotterdamse vrouwen welteverstaan! Museum Rotterdam presenteert GIRLPOWER: een sportieve expo over Rotterdamse sportvrouwen.

Van o.a. zwem­ster Rie Mastenbroek tot kickbokser Amira Tahri, en van hockeyster Fatima Moreira de Melo tot wielrenster Leontien van Moorsel; ze passeren allemaal de revue. GIRLPOWER is nu al de meest sportieve expo van het jaar!

Rotterdamse sportvrouwen

Sport en Rotterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stad heeft vele topsporters voortgebracht en doet dat vandaag de dag nog steeds. Helaas is de rol die vrouwen in de sport hebben gespeeld en spelen, nog altijd onderbelicht. Dit terwijl vrouwelijke topsporters ongekende prestaties leveren! In GIRLPOWER krijgen de Rotterdamse sportheldinnen de eregalerij die ze verdienen. In de tentoonstelling zijn vijf historische outfits te zien en uiteraard moderne sportkleding.

'We like to move it!' 

Focusdoelgroep van de expo is de Rotterdamse jeugd. Want nog steeds zijn er teveel kinderen in onze stad die niet genoeg sporten. Reden genoeg voor Museum Rotterdam om er letterlijk een sport van te maken om alle (jonge) bezoekers in beweging te krijgen! Zowel in het museum als daarbuiten. Zo krijgt iedere bezoeker na het museumbezoek de mogelijkheid zich kosteloos in te schrijven voor diverse gratis sportclinics. Van voetbal tot hockey, (kick)boksen en zwemmen; vele Rotterdamse sportclubs openen hun deuren om beweging te stimuleren.

Een sportieve expo

Ook op de tentoonstellingsvloer staat alles in het teken van sport. Leer over de sportprestaties van Rotterdamse sportvrouwen van toen en bewonder de verhalen van de sportmeisjes van nu. Lees over de emancipatie van vrouwen in sport en bekijk hoe sportmode zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. De stad is het speelveld en tegelijkertijd het podium; want wat heeft Rotterdam een hoop (vrouwelijke) sporticonen voortgebracht!

"Ik vind het heel mooi om in een rijtje van vrouwen te staan die succes hebben gekend maar ook hebben geleerd om te gaan met tegenslagen. Sport is, als het echte leven, mooi, oneerlijk, gezellig, moeilijk maar ook zeker de moeite waard. Net als de expo!", aldus Fatima Moreira de Melo, gastcurator van de expo GIRLPOWER

Voor meer info, zie website Museum Rotterdam