GEM Z: The Farthest from Earth We’ve Ever Been

 
okt '21 30
nov '21 30
Tentoonstelling
Het Nieuwe Instituut Museumpark 25 3015 CB Rotterdam

GEM Z is een tentoonstelling in de vorm van een speculatieve landingsplaats van een buitenaardse capsule. De mensheid heeft millennia lang de ruimte in gestaard en berichten naar het onbekende gestuurd, maar wat als er iemand al die tijd terug heeft gestaard?

Door gebruik te maken van een collectieve science-fiction verbeelding, richten de Generatie Z-makers de blik terug op ons. Dit keer zijn we niet de observeerders, maar de geobserveerden.

In 1977 lanceerden aardbewoners twee ruimtevaartuigen, elk uitgerust met een Golden Record – een vergulde audiovisuele schijf die informatie bevat over de diversiteit van het leven en de culturen op aarde. Deze zogeheten ‘flessenpost’ is momenteel het door de mens gemaakte object dat het verst van de aarde af staat en was losjes gericht op het bereiken van intelligente inheemse soorten. Deze objecten dragen beelden en geluiden afkomstig van onze planeet – monsters van menselijke spraak, muziekstukken en illustraties van DNA-structuur – steeds dieper de interstellaire ruimte in.

Ruim veertig jaar na deze hoopvolle lancering stelt GEM Z zich een vergelijkbare buitenaardse schatkamer voor die hier op aarde neerstort. In het kostbare puin bevinden zich sieraden met genetische data, alziende kunstmatig intelligente ogen, symbiotische ornamutatie-organismen, samples van nucleaire animistische schoonheid, rituele gereedschappen en een onderzoek gericht op het de-glamoriseren van diamanten.

De membraan-achtige scenografie van deze landingsplaats sijpelt zachtjes door de museummuren heen en dient als metafoor voor de nieuwe verhalen en geluiden die door de makers worden gepresenteerd. De getoonde werken versmelten design, digitale kunst en sieraad en zijn speciaal ontwikkeld voor deze tentoonstelling door de deelnemers van het Gem Z Talentontwikkelingsprogramma van Current Obsession.