Future Bodies - Bart Hess

Bart Hess: Germination (day 8). Tentoonstelling Bart Hess in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch, 2017.

Het werk van Bart Hess bevindt zich op het snijvlak van vormgeving, mode en beeldende kunst. Hij maakt materiaalstudies, video’s en foto’s waarin de relatie tussen mens en materiaal, natuur en technologie centraal staan. Beroemd werd hij met zijn Slime Dress voor Lady Gaga, waarmee hij de Young Dutch Design Award won.

Bart Hess is gefascineerd door het menselijk lichaam, dat hij steeds op een andere manier probeert te bekleden, vervreemden of verfraaien op een manier die weinig met mode of styling te maken heeft. Hess legt zijn ontwerpen en performances op film of foto vast. Dit documentaire beeld – die vaak doet denken aan sciencefiction – vormt in zekere zin het échte werk van Bart Hess.

De ontwerpen van Hess verleiden, verontrusten, trekken aan en stoten af. Hightech materialen versmelten met de lichamen van de gefilmde modellen. In de video Mutants gebeurde dit zo overtuigend dat deze via het internet ‘viraal ging’: wat eruit ziet als een digitale animatie is in werkelijkheid een gefilmde performance in een latex pak.

De spanning tussen het virtuele en het tastbare is een constante in zijn ontwerpen, maar het fysieke aspect is de laatste jaren belangrijker geworden voor Bart Hess. De impact en de interactie met de kijker zijn zo directer. Vandaar dat hij in plaats van foto’s en video’s de laatste jaren meer theatrale installaties maakt.

Over Bart Hess

Bart Hess (Geldrop, 1984) heeft met zijn werk een vooraanstaande positie in de internationale designwereld veroverd. Hij werkte samen met onder anderen Lucy McRae, Lady Gaga, Iris van Herpen, Nick Knight en Walter van Beirendonck. Bart Hess studeerde aan de Design Academy, waar hij in 2007 afstudeerde. Hij werkte vier jaar in Londen en keerde begin 2016 terug naar Eindhoven. Deze tentoonstelling in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch is het eerste overzicht van het werk van Bart Hess, van A Hunt for High Tech uit 2007 tot een nieuw interactief werk dat tijdens de tentoonstelling in première gaat.

De tentoonstelling Future Bodies in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch maakt onderdeel uit van het programma ter gelegenheid van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Kijk voor het volledige programma op www.visitbrabant.nl/mondriaantodutchdesign.

Meer over de tentoonstelling

Meer Bart Hess

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

 
 
Locatie
Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch
Datum
24 juni 2017 tot 1 oktober 2017
Type
Tentoonstelling