Fashion Machine: Fleece Afterlife

 
apr '19 04
jun '19 24
Tentoonstelling
OBA Oosterdok

Fashion Machine en de verleiding van plastic kleding

Plastic wordt een steeds groter probleem want het vergaat niet en neemt langzaam onze wereld over. Zelfs onze kledingkast!

Heb je niet ook zo’n fantastische fleece-onesie in je kast liggen? Zo’n zacht pak waar je heerlijk in kan hangen op de bank? Of zo’n geweldige fleecetrui, die je aantrekt als je gaat wandelen? Het is super warm, droogt snel en is zo licht als een veertje, het voelt alsof je niets aan hebt. Klinkt allemaal fantastisch, niet?

Helaas is fleece in werkelijkheid niet precies de belofte waarmee het ooit als ‘eco-oplossing’ op de markt is gebracht. De transformatie van plastic flessen (of eigenlijk: PET) tot garens en vervolgens kleding wordt namelijk gepromoot als een oplossing voor het plastic afvalprobleem. In werkelijkheid is het een surrogaatoplossing omdat de kledingstukken bijdragen aan de (voor veel mensen onzichtbare) afvalketen van de mode-industrie; via overproductie, restpartijen, afgedankte items en de duizenden microplastics die vrijkomen tijdens het wassen.

Kom meebreien met (je eigen) oude fleecetrui!

Tijdens de tentoonstelling in OBA Oosterdok word je zelf onderdeel van dit productieproces. We gaan breien met jouw oude fleecetrui. Fleece wordt namelijk massaal afgedankt en is het minst populair bij inzamel centra voor afgedankte kleding. Vaak beland het in de verbrandingsoven voordat het zelfs gedragen is. Zouden we samen met de Fashion Machine het plastic probleem in de mode op kunnen lossen? Kom langs!

4 april 2019 tot 24 juni 2019 OBA Oosterdok Expo Zaal

Ontwerper Conny Groenewegen ontwikkelt gebreide materialen voor kledingcollecties en ruimtelijke toepassingen. Naast het vermogen om te creëren, om materialen te ontwikkelen, wil zij als ontwerper ook graag het vermogen ontwikkelen om materialen af te breken, om materialen ‘weg te ontwerpen’. Fashion Machine is een project waarmee ze probeert te begrijpen hoe dat soort processen werken. Zie ook connygroenewegen.nl