Fashion fest 2019 X Museum Van Loon

 
jan '20 01
mrt '20 02
Tentoonstelling
Museum van Loon

MAFB en Museum van Loon presenteren afsluiting fashion fest: finalecollectie door jong modetalent.

De kledingcollecties, voortgekomen uit educatief programma en modewedstijd fashion fest, maken sinds kort deel uit van de huidige tentoonstelling in Museum Van Loon Aan de Surinaamse grachten - Van Loon & Suriname (1728 - 1863). Fashion fest heeft de editie 2019 in samenwerking met Museum Van Loon uitgewerkt. Het thema van 2019 ‘Follow the legacy’ ontleent zich aan de museumtentoonstelling. In de expositie belichten acht verhalen van historische personages de werking van de Surinaamse-Amsterdamse plantage-economie. Aan elk van de personages werd één designer gekoppeld, die een kledingcollectie ontwierp als reflectie op het historische verhaal. Dit is uitgemond in acht in materiaal en ontwerp zeer uitlopende collecties, alle even opvallend en van technisch hoge kwaliteit.

Zaterdag 7 december werden de collecties door de acht fashion fest teams gepresenteerd tijdens de finaleshow in het museum. Aan de show werkten 48 talenten mee, waarbij ieder team bestond uit één designer, één beauty artiest (haar en make-up) en vier modellen. Tijdens de finaleshow reikte de jury, bestaande uit o.a. Eastwood Danso uit Londen (designer), Els van der Plas (Algemeen Directeur Nationale Opera & Ballet) en Carolien Krouwels (o.a. Medeoprichter Modefabriek), per discipline een prijs uit. JeanPaul Paula, stylist en voormalig Hollands Next Top Model jurylid, hostte de show.

Fashion fest

Het fashion fest is een educatief programma en modewedstrijd voor jonge modetalenten opgezet door MAFB. Sinds de oprichting in 2008 kunnen designers, beauty artiesten en modellen tussen de 16 en 30 jaar oud zich ieder jaar aanmelden voor het programma. Binnen het programma worden de designers uitgedaagd om hun interpretatie van objecten (uit het depot) of verhalen van musea te vertalen in kledingcollecties. Ook krijgen alle deelnemers door middel van coaching en masterclasses kennis over o.a. design, personal branding en culturele toe-eigening, maar gaat het ook specifiek over verschillende aspecten van modellenwerk en hoe je out-of-the-box make-up en haar kunt doen. Dit jaar werden de masterclasses gegeven door modeprofessionals zoals modeontwerpster Marga Weimans en stylist JeanPaul Paula.

Samenwerking met Museum Van Loon

Sinds 2008 streeft Marian Duff, medeoprichter van internationale mode-community MAFB, naar het bieden van een alternatieve stem in de mode-industrie. Duff: “Met die visie is fashion fest dan ook opgezet.” Na 3 jaar fashion fest in het Tropenmuseum, was het tijd voor iets nieuws. Als medecurator van de huidige expositie in Museum Van Loon, was de integratie van fashion fest een logische stap. “Storytelling is altijd belangrijk in mijn werk. Ik wil nieuwe verhalen laten zien en laten horen. De acht verhalen in de expositie benadrukken het belang van nieuwe narratieven.” Marian Duff werkte voor het mede-organiseren van de editie 2019 samen met Richard Soesanna, Charmaine Wartes, Louisanne van Hooff, Noukhey Forster en Yves Saidi.

fashion fest: http://mafb.nl/fashionfest/ Museum Van Loon: www.museumvanloon.nl