Fashion + Design Festival Arnhem

 
FDFA Campagnebeeld 2016. Foto: Olya Oleinic.
jun '16 02
jul '16 03
Evenement
Arnhem

Mode is al sinds jaar en dag verbonden aan Arnhem dankzij de befaamde modeafdeling van ArtEZ. Dat Arnhem nog meer in haar mars heeft komt tot uiting gedurende alle verschillende evenementen tijdens FDFA. Design en mode zijn sterk verbonden aan alle culturele uitingen die tijdens het festival plaatsvinden in de Gelderse hoofdstad. Modern ballet van Introdans en het circustheater van Cirque de la Liberté laten in hun voorstellingen als geen ander zien hoe mode kan versmelten met andere kunstvormen.

Het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) zal dit jaar aftrappen met de ArtEZ graduation shows en de opening van Sonsbeek 2016. Een maand lang viert Arnhem haar creativiteit met exposities, evenementen, shows, voorstellingen, lezingen en workshops.

Events

Sonsbeekmarkt - 5 juni & 3 juli

De SonsbeekMarkt is een mix tussen een streekmarkt en een theatraal buitenfestival. Op 5 juni viert Sonsbeekmarkt haar vierde verjaardag. Ter gelegenheid van de opening van SONSBEEK ’16 worden er indo-licious hapjes geserveerd. Op 3 juli wordt FDFA afgesloten met een vintage Sunday Tea Dance. Sluit de drukke festival maand af met een fantastische Lazy Sunday op de Sonsbeekmarkt.

COCO-MAT x Mode met een missie - 9 juni

Tijdens deze avond zullen COCO-MAT en Mode met een missie hun inspirerende verhalen vertellen. Tevens zal er een kleine modeshow worden gegeven en kan men een kleuradvies krijgen.

Nacht van de Mode - 11 juni

Op zaterdag 11 juni vindt voor de achtste keer op rij de Nacht van de Mode plaats. Ontwerpers en ondernemers van het Arnhemse Modekwartier, in de wijk Klarendal, openen tussen zeven uur ’s avonds en twaalf uur ’s avonds de deuren van hun winkels en ateliers.

Wijvenkraam - 12 juni

De Wijvenkraam is een markt voor meiden van alle leeftijden. Vintage, schoenen, sieraden en zelfgemaakte spullen. Alles waar vrouwen geen genoeg van krijgen.

Men’s Saturday - 18 juni

De dag voor vaderdag staat in het teken van de man. Mannen kunnen houthakken, workshops volgen en genieten van speciale aanbiedingen voor de man.

DURF! Cirque de la Liberte - 22 juni t/m 10 juli

In de maand juni strijkt Cirque de la Liberté weer neer in Arnhem. Deze spiksplinternieuwe circustheatershow DURF! verrast jong en oud, rijk en arm, circusfan of niet met spetterende voorstellingen van 22 juni t/m 10 juli op de ASM-haven in Arnhem. DURF! Cirque de la Liberté is geen traditioneel circus. De piste is verruild voor een haven, geen levende dieren maar beestachtige sketches, niet alleen circus, maar circustheater. Dat wil zeggen een combinatie van circus, theater, live muziek, zang en fashion.

Arnhemse stockdagen - 23 t/m 26 juni

Na vier succesvolle edities zal van 23 t/m 26 juni 2016 de lustrum editie van de Arnhemse Stockdagen plaatsvinden. Ruim 75 ontwerpers en high-end winkeliers openen voor u de deuren van hun voorraadkasten. Vier dagen lang kunt door heel Arnhem terecht voor stoffen, fournituren, samples en prototypes. Maar ook voor kleding, sieraden, tassen en accessoires van top ontwerpers voor mooie prijzen.

Humanoid Store Arnhem - 3 t/m 5 juni

Op 3, 4 en 5 juni kun je samen met de Arnhemse ontwerpster Klaartje Martens je eigen KMbag-kleurcombinatie kiezen. De tassen worden ter plekke gemaakt; je kunt erop wachten.

Inspiratietochten

Op 12, 19 en 26 juni worden er inspiratietochten langs de leukste winkels en horeca georganiseerd.

First Eet Fashion Diner - 1 juli

Food was nog nooit zo hip en trendy. Wat is ‘in fashion’ op het gebied van eten en welke trends op het gebied van mode zijn te vertalen naar food? Hoe smaakt een trend en smaakt deze naar meer? Beleef het mee tijdens dit zintuiglijke diner

Food Under Construction - 28 juni t/m 3 juli

Hoe gaan we eten in de toekomst? En hoe kunnen we 9 miljard mensen wereldwijd gezond en duurzaam voeden? ArtEZ-studenten Product Design presenteren hun visie tijdens deze expo.

Shows

Graduation Show van Isabelle Tellie, 2015. Foto: Kevin Rijnders.
Graduation Show van Isabelle Tellie, 2015. Foto: Kevin Rijnders.

Graduationshow ArtEZ - 2 & 3 juni

Tijdens de Graduation Show Fashion Design van ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem tonen studenten van de bachelor Fashion Design hun eindexamencollectie.

Modevakopleiding Fashion Event Afrikaanse Prints - 4 juni

Tijdens een wervelende show laten de studenten van de Modevakopleiding zien dat de kleurrijke dessins ook voor Europese kleding zeer geschikt zijn. Naast de show zal er een lezing gegeven worden over onder andere gebruik, fabricage en betekenis van deze prints en dessins.

Fashion & Design Finals Rijn Ijssel - 5 juni

De voorgaande samenwerkingen in 2014 en 2015 van het Rijn IJssel met het Fashion Festival Arnhem waren een groot succes. Dus ook dit jaar is de mbo-opleiding Fashion & Design weer van de partij met een grote modeshow. Niet alleen creaties van studenten van de opleiding Fashion & Design lopen over de catwalks, ook de creaties van studenten van Make Up & Hair Artist zijn er te zien.

Ladies Night - 16 juni

Tijdens FDFA hebben de ondernemersverenigingen Vice Versa Gelderland (VVG) en Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA), samen met modeontwerpster Mirte Engelhard de handen ineengeslagen voor een speciale Ladies Night. De avond staat garant voor een heerlijke avond uit, met een hoogstaande modeshow en natuurlijk bubbels. 

Mister International Netherlands - 17 juni

Op vrijdag 17 juni zal de Sint- Eusebieuskerk betoverd worden met de mooiste mannen van Nederland. Deze avond strijden de heren om de felbegeerde titel Mister International Netherlands 2016.

Arnhem Fashion Night - 18 juni

Op 18 juni organiseert de stichting Catwalk4u in de Eusebiuskerk de Arnhem Fashion Night. Gedurende een avondvullend programma met DJ Dewi Divine en verschillende artiesten zullen 9 binnen en buitenlandse designers hun laatste creaties vertonen op een 25 meter lange catwalk.

ArtEZ Finals - 29 juni t/m 3 juli

Wederom presenteren de eindexamenkandidaten van ArtEZ hogeschool voor de kunsten zich met hun eindexamenwerk. In Arnhem, Enschede en Zwolle en in andere steden.

Lezingen

Awearness Fashion Cafe - 16 juni

In een interactief café belichten uiteenlopende sprekers een onderdeel van hun werk en is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen tijdens de twee miniworkshops waar deelnemers zich voor kunnen inschrijven. De nieuwste ontwikkelingen worden besproken en getoond op het gebied van o.a. textielrecycling en maatwerk met behulp van 3D technologie.

CASA - 7 juni

Op dinsdagavond 7 juni organiseert architectuurcentrum CASA een avond over kunst in de openbare ruimte, in aansluiting op het thema van de elfde Sonsbeektentoonstelling Transactions.

B Hungry Get Fed - 5 juni

Vanuit de ervaring dat feedback van anderen een belangrijke prikkel is om je eigen plan in beweging te krijgen, stimuleert B hungry & get fed creatieven, ondernemers en beleidsmakers om hun projectidee of ontwikkelingsvraag voor publiek te pitchen. Vooraf krijgen de pitchers een training op maat, gericht op het verwoorden van de essentie van hun eigen idee of vraagstuk.

Artist Talks - 8 juni

In een debattenreeks gaan studenten en professionals in gesprek over thema’s die Bas Kosters in zijn werk aan de orde stelt.

OPA: het voedselbrein - 16 juni

Waarom eindigt een supermarktbezoek soms met paprikachips en zure matjes? Waarom eten wij liever koe dan worm? OPA presenteert: het brein en ons eten.

Opening Museum Arnhem, 2015. Foto: Kevin Rijnders.
Opening Museum Arnhem, 2015. Foto: Kevin Rijnders.

Feesten

De MANege XL Fashion - 25 juni

Een feest voor gay en open-minded people in Luxor Live. Line-up met o.a. The G-team, Miss Promiss en A-Men.

Salon des Refuses - 3 juni

Openingsfeest voor FDFA georganiseerd door Maison the Faux, Hul lè Kes en Seven Days and A Week.

Voorstellingen

Introdans End of Season - 23 t/m 25 juni

Choreografe Lucinda Childs is een van de ‘grand old ladies’ van de Amerikaanse moderne dans.. In juni 2015 werd Childs 75 jaar. Introdans eert haar met een exclusief programma dat alleen tijdens het Fashion en Design festival Arnhem te zien is. Een adembenemende voorstelling, waarin enkele van de mooiste parels uit haar omvangrijke oeuvre de revue passeren, zoals Concerto, Chairman Dances en het speciaal voor Introdans gemaakte Kilar en Canto Ostinato.

Introdans de Ontmoeting - 23 & 24 juni

Met het project De Ontmoeting maakt choreograaf Adriaan Luteijn ontroerende dansproducties met professionele dansers die de dansvloer delen met bijzondere gastdansers. In 2016 maken de jonge Introdans choreografen Aymeric Aude, Laurent Drousie en Jurriën Schobben onder leiding van Adriaan Luteijn duetten voor dansers van Introdans en een bijzondere partner.

Exposities

GET FED Art Fair

Van 2 juni t/m 12 juni is GET FED Art Fair een event. 25 Kunstenaars uit Nederland en Duitsland presenteren hun werk op het gebied van hedendaagse kunst, van jong tot oud en van schilder tot performancekunstenaar. Van 13 t/m 19 juni blijven de werken in Plint26 staan als expositie.

DREAMS NEED AIR

Alle graduates van ArtEZ Arnhem lichting 2016 presenteren hun werk in samenwerking met Brasserie Dudok in de “Eregalerij van het Nieuwe Talent”. Het werk is te zien van 2 juni t/m 17 juli.

The Journey of Bas Kosters

Museum Arnhem presenteert onder de titel The Journey of Bas Kosters, een overzichtstentoonstelling van Nederlands meest eigenzinnige modeontwerper: Bas Kosters.

Sonsbeek '16

Tijdens FDFA zal ook de 2016 editie van de Sonsbeek beeldententoonstelling van start gaan. Park Sonsbeek staat daarmee geheel in het teken van beeldende kunst van bekende kunstenaars. FDFA zorgt voor invulling in de binnenstad gekoppeld aan Sonsbeek dat al sinds 1949 in Arnhem wordt georganiseerd. De elfde editie van de hedendaagse kunsttentoonstelling vindt plaats van 4 juni t/m 18 september in het Sonsbeekpark, Museum Arnhem en op diverse locaties in de stad Arnhem. Curator van SONSBEEK 2016 is ruangrupa.

Meer informatie over FDFA is terug te vinden op www.fdfarnhem.nl.