Fashion Cities Africa

 
Agenda Modemuze tentoonstelling Fashion Cities Africa Tropenmuseum. 2ManySiblings (Velma Rossa & Papa Petit) © Sarah Waiswa
okt '17 06
jan '19 06
Tentoonstelling
Tropenmuseum, Amsterdam

Kijkend door de ogen van mode-experts uit Casablanca, Johannesburg, Lagos, Nairobi én Nederland maak je in deze tentoonstelling kennis met levendige en veelzijdige modescenes die de modewereld opschudden.

Van streetwear tot couture

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet: in verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in vier van die Afrikaanse steden - vol creativiteit, innovatie en ondernemerszin.

Lokaal perspectief

In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

Agenda Modemuze tentoonstelling Fashion Cities Africa Tropenmuseum. The Sartists 'Sports Series' © Andile Buka
The Sartists 'Sports Series' © Andile Buka

Afrikaanse roots in Nederlandse mode

Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling vier Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, DoruNsimba, Karim Adduchi en Lady Africa. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

De tentoonstelling Fashion Cities Africa komt voort uit een samenwerking met Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove en wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

Op 6 oktober 2017 opent het Tropenmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Fashion Cities Africa (noot: het is nog niet duidelijk wat de einddatum zal zijn; einddatum op Modemuze.nl is een indicatie.)

Zie voor meer informatie Tropenmuseum.

Tropenmuseum geeft modeliefhebbers plek in tentoonstelling

De tentoonstelling Fashion Cities Africa, die op 6 oktober opent in het Tropenmuseum, toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi. Veel modeontwerpers, bloggers en stylisten uit deze steden zijn wereldwijd populair geworden op social media. Met hun ontwerpen, foto’s en video’s inspireren ze modeliefhebbers wereldwijd. Het museum wil deze modeliefhebbers een plek geven in de tentoonstelling.

Daarom roept het Tropenmuseum Afrika-minded modeliefhebbers op om hun mode en fascinatie te delen via social media. Meedoen kan door uiterlijk 20 augustus 2017 een foto of video met een favoriete outfit te posten op facebook, instagram of twitter met #fashioncitiesafrica en @tropenmuseum. Het Tropenmuseum kiest 12 inzendingen uit voor een fotoshoot met de Zuid-Afrikaanse fotograaf Chris Saunders, die de campagne voor de tentoonstelling fotografeerde. Het eindresultaat is vanaf 6 oktober te zien in de tentoonstelling Fashion Cities Africa.