Expositie “10”, deel 1: Technieken waardoor stoffen ontstaan

 
Mariet Visser (EXPERIKANT)
jan '19 20
mei '19 05
Tentoonstelling
Museum de Kantfabriek

In het jubileumjaar 2019 besteedt Museum de Kantfabriek extra aandacht aan werk uit de depots. Naast de textielobjecten uit de depots is werk zien van hedendaagse textielkunstenaars in de jubileumexpositie ‘10'.

Het jaar 2019 is in 3 periodes verdeeld:

Technieken waardoor stoffen doen ontstaan

In de eerste periode is aandacht voor haken, breien, weven, kantklossen, vilten en alle andere handwerktechnieken, die stof doen ontstaan. De vele stukken uit depot worden aangevuld met werk van o.a. de wevers Anneke Kersten, Ank Hazelhoff, Roos Cox, Paulien van Asperen, Japien Waskowsky, Marloes en Marleen Jongen, Corrie Hengeveld en Jo-Anne Meyer. De groep 'Experikant' toont speciaal voor deze expositie gemaakt modern kantkloswerk. Daarnaast is viltwerk van Kitty Korver, Trees Philipsen en Brigitte Eertink en frivolité van Ankie Doensen.

Technieken om stoffen te bewerken en verwerken

In de tweede periode is naast borduurwerk en quiltwerk uit het depot, werk te zien van borduursters en quiltsters en van deelnemers aan het maandelijks Quiltcafe, veelal traditionele quilts. Verder is er quiltwerk van o.a. Marijke van Welzen, Cherylin Martin en Mieke Wille en borduurwerk van Minke van de Zande en Jeannie Cobben en Yvonne Scheele.

Van object tot verzamelingen

In de derde periode worden de diverse verzamelingen uit de depots geëxposeerd. Diverse verzamelaars stellen hun textiele verzameling beschikbaar voor deze expositie, o.a. Leporello boekjes, knopenverzameling, verzameling kinderhoedjes, zijtjes en handwerkgereedschap.

Handwerkatelier

Door het hele jaar is er een handwerkatelier, waar gewerkt kan worden aan de diverse technieken die tijdens de verschillende periodes van de exposities te zien zijn.

Tijdens het eerste blok weeft Els Savenije op een Magic Dobby, beschikbaar gesteld door de Firma Louët. Verder zijn er diverse weefgetouwen, waarop demonstraties worden gegeven en waarop bezoekers zelf kunnen weven. De quiltdemonstraties worden verzorgd door leden van het Quiltcafé. Op deze manier maken de bezoekers kennis met de diverse technieken.

Meer informatie

Kijk voor het volledige programma op onze website: museumdekantfabriek.nl.

Museum de Kantfabriek, Americaanseweg 8, 5961 GP Horst
Van 8 oktober tot 1 april dinsdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur.
Van 1 april tot 7 oktober dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.