European Master Tailor Congres 2018

 
mei '18 10
mei '18 13
Congres
Zaandam

Van 10 tot en met 13 mei 2018 vindt dit Europees congres van kleermakers plaats in Zaandam. Tijdens dit tweejaarlijkse evenement staat uitwisseling van kennis tussen Europese collega's op gebied van techniek, innovatie en ambacht centraal.

Vijf Europese landen, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Nederland, organiseren bij toerbeurt het EMTC. Dit jaar komt de eer toe aan Nederland, de organisatie van het congres is in handen van de Branchevereniging Mode Ambachten (BMA). BMA is de branchevereniging voor ontwerpers en makers van schoenen, tassen, kleding en de modevakscholen.

De BMA geeft het EMTC dit jaar het thema 'Circulaire Economie' mee. Het congres draagt daarom met trots de titel 'natuurlijk!/natürlich!'.
In het gevarieerde programma van lezingen, modeshows, en excursies is dit thema steeds de rode draad. Hiermee willen zij duurzaamheid onder de aandacht brengen, en vragen zij deelnemers mee te denken over hun rol als maker in een circulaire economie.

Het congres is een uniek moment om als makers, bevlogen vakgenoten, mensen met liefde voor mode en vakmanschap, op nationaal en internationaal niveau met elkaar in contact te komen. Wij willen u daarom uitnodigen om deel te nemen aan dit congres, en vragen u het EMTC ook onder de aandacht te brengen van collega’s, studenten, cursisten of andere mogelijke geïnteresseerden.

Naast het bijwonen van het volledige congres is het ook mogelijk om u aan te melden voor losse programmaonderdelen. Aanmelden kan via de website Modeambachten
Op deze pagina vindt u het aanmeldingsformulier, dit dient u uit te printen en volledig ingevuld per post, of een scan per mail aan ons terug te sturen. (Losse kaarten zijn tijdens het congres aan de deur nog beperkt verkrijgbaar).

Het EMTC kort op een rij:
Datum: 10 t/m 13 mei 2018
Locaties: Inntel Hotel Zaandam en Zaantheater Zaandam
Kosten vierdaags congres: € 420,- pp.

Het volledige programma

Donderdag 10 mei:

15.00 uur – 17.00 uur: Aanmelden en inleveren kleding
17.00 uur: Ontvangst met hapje en drankje
18.00 uur: Diner en show klederdrachten

Vrijdag 11 mei:

9.00 – 12.00 uur: Lezingen
12.00 – 14.00 uur: Lunch en bezoek standhouders
14.00 – 15.30 uur: Lezingen
Van 9.00 – 15.30 uur vindt ook het alternatieve Partnerprogramma plaats

16.15 uur: vertrek naar de dinerlocatie
17.00 – 19.00 uur: Diner
19.30 uur: Vergelijkmodellenshow en aansluitend Young Tailor Talent Trophy

Zaterdag 12 mei:

Vanaf 9.00 uur tot 15.00 uur verschillende excursies in Amsterdam
17.00 – 19.00 uur: Nationale en Internationale show
Dress code: Black-tie en/of cocktail
19.30 – 24.00 uur: Gala diner en after party

Zondag 13 mei
10.00 – 13.00 uur: Afscheid met Hollandse koffietafel

Losse programma onderdelen uitgelicht

Strawberries Fabrics
Vrijdag 11 mei 9.00 - 9.30
Natuurlijke vezels zijn meestal duurzaam, met een lage ecologische voetprint (LCA studies). Elizabeth Visser van Strawberries Fabrics, importeur van duurzame stoffen, zal nader toelichten hoe dit zit. Ook legt ze uit welke van deze stoffen geschikt zijn voor circulaire processen, en hoe al tijdens de confectie, een kledingstuk geschikt kan worden gemaakt voor een volgend leven in de circulaire economie.

Jan ter Heide en Mechtild Kets
Vrijdag 11 mei 9.30 - 12.00
Hoe kunnen we samen ons vakgebied veranderen en zo de CO2 footprint van de mode-industrie drastisch verkleinen?
Dat zullen Jan ter Heide en Mechtild Kets laten zien tijdens een presentatie die het midden houdt tussen een expositie, een lezing en een workshop. Ons motto: minder produceren, meer waarde toevoegen.

Wolkat
Vrijdag 11 mei 14.00 - 14.45
Wolkat is al vier generaties een Tilburgs familiebedrijf in textielrecycling. Ingezameld textiel wordt in-house omgetoverd tot nieuwe producten voor de mode-, auto- of meubelindustrie.
Wolkat laat ons zien hoe zij te werk gaan. De nieuwe materialen die zij maken brengen ze voor ons mee. En Wolkat wil ook iets van ons als deelnemers. We laten ons verrassen!

Josine Droogendijk
Vrijdag 11 mei 14.45 - 15.30
Koningin Máxima heeft door de jaren heen meer dan 850 verschillende outfits gedragen. Josine Droogendijk, auteur van de bestseller 'De Magie van Máxima - 5 jaar modekoningin' kent ze allemaal.
Passend bij het thema van het congres duiken we ook in het onderwerp duurzaamheid. Wordt koninklijke kleding vaker gedragen? Wat gebeurt er met de Prinsjesdagjurken van Beatrix en wie krijgt de afdankertjes van de koninklijke familie?
 

Donderdag 10 mei // Klederdrachtenshow

Hoe kunnen we u op de eerste EMTC-dag 2018 beter verwelkomen, dan met een stukje typisch Hollands vakman- en vakvrouwschap? Op donderdag 10 mei verrassen we u tijdens uw diner met een feestelijke show waarin traditionele en moderne mode met elkaar verbonden zijn. U krijgt stukken te zien die typisch Nederlands zijn, authentiek uit voorbije tijden, maar ook moderne replica. In andere ontwerpen zijn elementen uit klederdracht duidelijk zichtbaar, in het gebruik van authentieke stoffen of juist door herkenbare silhouetten in eigentijdse materialen uit te werken. Bovendien zijn de meeste van deze stukken door onze eigen BMA-leden vervaardigd, geweldig! Om het geheel af te maken werd samengewerkt met een hoedenmaker, die hoeden vervaardigde bij enkele van deze kledingstukken. Deze avond geldt: kijk, eet, geniet, en schroom niet om de modellen te vragen de kleding van dichtbij te laten zien!

Vrijdag 11 mei // Vergelijkmodellenshow

Het Vergelijkend model, niet meer weg te denken tijdens de EMTC’s! Alle vijf deelnemende landen doen mee aan deze show en elk land levert hiervoor een dames en een heren creatie. Voor deze ontwerpen heeft Nederland in de lijn van het thema Circulaire Economie prachtige pure stoffen uitgezocht van 100% wol en 100% zijde. Dit thema zet ons aan om binnen onze branche bewust keuzes maken over welke materialen we gebruiken. Zo dragen we bij aan een beter milieu en helpen we de afvalberg te verminderen of beter: weg te werken.

We kijken uit naar de creaties van alle deelnemende landen en zijn benieuwd naar de verschillende interpretaties van duurzame mode.

Vrijdag 11 mei // Young Tailor Talent Trophy

Het kleermakersvak doorgeven aan volgende generaties, dat is belangrijk voor ons ambacht! Daarom organiseert de BMA elke twee jaar de Young Tailor Talent Trophy. In 2018 is de YTTT onderdeel van het EMTC, wat de wedstrijd extra bijzonder maakt. Voor studenten van ROC scholen met de opleiding Mode is dit de gelegenheid bij uitstek om hun talent te laten zien.

De spelregels zijn als volgt: Alle deelnemers krijgen precies dezelfde stof in gelijke hoeveelheid aangeleverd. Van deze stof mag naar eigen idee en ontwerp een kledingstuk worden gemaakt. Uiteraard wordt daarbij gewerkt binnen een thema. Dit jaar dagen we ook de ROC-studenten uit om duurzame creaties te maken. Hiervoor kregen de studenten 100% wollen, 100% polyester stoffen en een viscose in een contrastkleur aangeboden.

We kijken vol verwachting uit naar de prestaties van deze studenten. De gelukkige winnaars mogen zich tijdens onze modeshow op zaterdag 12 mei nogmaals presenteren!

Zaterdag 12 mei // Nationale en internationale show

Tijdens deze show laten wij en onze collega’s van de deelnemende landen op eigen wijze zien hoe wij het thema ‘EMTC 2018 Natuurlijk/ Natürlich’ vertalen in onze stukken. Waar sommigen hebben gekozen voor het hergebruiken van kleding, hebben anderen gebruik gemaakt van pure en eerlijke materialen. Dit allemaal om een mooi, duurzaam en eerlijk kledingstuk te creëren. Ook zullen verschillende outfits geshowd worden die in samenwerking met hoedenmakers, tassen- en schoenmakers gemaakt zijn. Bovendien zijn er items vervaardigd door leerlingen van verschillende richtingen uit het modevakonderwijs. In de spetterende modeshow komen alle kledingstukken samen en vormen ze 1 geheel!

Zie ook

https://www.modeambachten.nl/emtc-2018/programma-programm

facebook: https://www.facebook.com/emtc2018/