Dubbelexpositie | Mop-Up 3 en Innovatieve Mode en Slim Textiel

 
jan '20 19
mrt '20 15
Tentoonstelling
Museum de Kantfabriek

Museum de Kantfabriek wil een podium bieden voor ontwikkelingen op textielgebied. Daar hoort het tonen van afstudeerwerk bij van fashion- en textielstudenten van Nederlandse Kunstacademies. Maar ook prototypen en outfits van de Technische Universiteit Eindhoven en St Lucas Boxtel zijn producten van studenten en docenten die we graag willen tonen om de bezoeker mee te nemen in de (nabije) toekomst van de mode. 

Innovatieve Mode en Slim Textiel 

Gastcurator Marina Toeters – docent TU/e, initiator van by-wire.net en de Fashion Tech Farm in Eindhoven – haar collega’s en studenten onderzoeken nieuw textiel, productie technieken en maken sensorkleding met als doel om mode duurzamer en relevanter te maken. Van de volgende ontwerpers zijn outfits te zien: Annet Couwenberg, Daniëlle Ooms, Eva van der Born, Jori van der Kolk, Rachelle Kraal, Fabienne van der Weide, Jessica Joosse, Gail Kenning, Daisy van Loenhout, Bruna Goveia, Melissa Bonvie en Margreet de Kok.

Het project van Danielle Ooms bijvoorbeeld beoogt duurzame en circulaire mode te creëren. Het resultaat is een biologisch afbreekbaar materiaal op appelbasis; vergelijkbaar met leer, maar zonder een schadelijke invloed op de natuur. De bedoeling is om het verlangen naar de esthetiek en het gevoel van het materiaal en het kledingstuk te laten groeien, met als troef geen invloed op het milieu.

Mop-Up 3

Mop-Up 3 laat afstudeerwerk zien van ARTEZ Arnhem, MAFAD Maastricht, AMFI Amsterdam, Willem de Kooning Rotterdam en van St. Lucas Boxtel. Deelnemers zijn Lisa Bisschop, Max Niereisel, Jolieke Kessels, Julina Vanille Bezold, Robin Cuppen, Kaylee Nieuwenhuizen, Ferry Schiffelers, Renee Augustinus, Laura Knüwer, Charlotte Kuilboer en Chloë Severien.

Qi, van Julina Vanille Bezold, grijpt terug op een deel van de oude Chinese Filosofie, het Chinese Wu Xing. Beeld: Simon Niebel

Qi, Julina Vanille Bezold, grijpt terug op een deel van de oude Chinese Filosofie, het Chinese Wu Xing, wat staat voor de vijf elementen en vijf kleuren. De collectie bestaat dan ook uit vijf outfits. Door de directe toepassing van een ontwerpmanifest onderneemt Qi het experiment om verder te gaan dan trends. Omdat een lichaam een kledingstuk tot leven brengt, is de collectie geslachts- en leeftijdneutraal met een one-size-fits-most-aanpak en ook volledig biologisch afbreekbaar.

Meer informatie?

www.museumdekantfabriek.nl