Dromen in beton

 
sep '19 28
jan '20 19
Tentoonstelling
Centraal Museum Utrecht

Dit najaar presenteert het Centraal Museum in Utrecht 'Dromen in beton', een tentoonstelling over twee utopische bouwprojecten met een onstuimige geschiedenis: Kanaleneiland en Hoog Catharijne. Beide projecten werden ooit gepresenteerd als oplossingen voor de problemen waar de stad Utrecht mee kampte: Kanaleneiland zou het woningtekort oplossen en Hoog Catharijne het verkeersvraagstuk.

Toch leken beide projecten binnen enkele decennia eerder symbool te staan voor problemen dan voor oplossingen. Dezelfde problematiek werd zichtbaar in andere Nederlandse steden. Ook tegenwoordig kampen we met dilemma’s over duurzaamheid en hoe om te gaan met toenemende druk op de woningmarkt. Zijn genoeg laadpalen voor onze elektrische auto’s, groene daken en ‘mobiliteits-hubs’ het antwoord? Wat leren we van ons verleden? Het Centraal Museum maakt de balans op en biedt verschillende perspectieven op wonen en werken in de stad.

 Persoonlijke verhalen

Persoonlijke verhalen spelen een belangrijke rol in de tentoonstelling. Verhalen van bewoners uit de begintijd van Kanaleneiland worden verteld en ook ondernemers en bewoners van het eerste uur van Hoog Catharijne komen aan het woord. 'Dromen in beton' bevat naast hedendaagse kunst onder andere foto, film, mode en meubels. Tijdens de tentoonstelling worden diverse randprogramma’s georganiseerd.

De gepresenteerde mode in de tentoonstelling draagt bij aan de sfeer van de tijdsgeest uit de jaren vijftig en zeventig. In de context van de woonwijk Kanaleneiland, Goed Wonen en de gepresenteerde ‘ideale huisvrouw’ in het reclamebeeld, voeren pastelkleuren de boventoon in de dagelijkse garderobe van de vrouw uit de jaren vijftig. Maar liefst twee decennia later, is zowel het modebeeld als de winkelcultuur compleet veranderd. Met het opkomende consumentisme en de opening van het winkelcentrum Hoog Catharijne in 1973, stond het winkelen voor het héle gezin centraal. De confectiemode uit de jaren zeventig vertoont korte, gebloemde jurken voor vrouwen, spijkerbroekpakken voor mannen en felgekleurde flared jeans voor kinderen. De tentoonstelling bespiegelt hoe sociale ontwikkelingen en trends hand in hand gaan.

Droomstad op papier

Artistiek directeur Bart Rutten: “Hoog Catharijne en Kanaleneiland vertellen veel over hoe snel onze wensen en ideeën ten aanzien van wonen en werken veranderen. Beide bouwprojecten werden zowel aanbeden als verguisd en herrijzen nu weer. In de tentoonstelling stellen we de vraag welke invloeden dit veroorzaken, en vooral welke rol mensen hier zelf in spelen. We vinden het belangrijk om bezoekers zelf een mening te laten vormen door ze meerdere invalshoeken te bieden. Daarom werken we met drie conservatoren samen om zowel vanuit het oogpunt van stadsgeschiedenis, vormgeving als hedendaagse beeldende kunst de bezoekers een nieuw perspectief te bieden. Zo werkten beeldend kunstenaars Zachary Formwalt, Mounira Al Sohl en Jan van de Pavert in opdracht van het museum aan werken die op geheel eigen wijze verrassende invalshoeken bieden. En we nemen een duik in het verleden met ontwerpen van Gerrit en Wim Rietveld, Gispen, Pastoe, Artifort en Martin Visser.”

Zie ook website van het Centraal Museum