Draad & Dracht

 
dec '18 14
jun '19 09
Tentoonstelling
Historisch Museum de Bevelanden

Steken, stoppen en stikken in Zeeland. Historisch Museum de Bevelanden te Goes opent vanaf 14 december de nieuwe wissel- expositie ‘Draad & Dracht – steken, stoppen en stikken in Zeeland’. Deze expositie toont het prachtige handwerk waarmee de streekdracht in de Bevelanden is versierd.


Door het maken van merk- en stoplappen leerden jonge meisjes al snel verschillende stop- en siersteken om bijvoorbeeld hemden te voorzien van mooie sierranden. Een ruime selectie van onze merklappencollectie is in deze tentoonstelling te zien. Bijzonder is ook de versierde mansrok uit 1830. De tentoonstelling duurt tot en met 9 juni 2019.

Draad

Tijdens hun opleiding leerden de meisjes verschillende stop-
technieken en maakten zij merklappen. Merklappen werden
veelal gemaakt door meisjes, variërend in leeftijd van 5 tot 14
jaar, als oefening voor het borduren en merken van het later
door hen te maken linnengoed of kledingstukken. In deze expositie zijn verschillende van deze merklappen en borduurwerken tentoongesteld. Moeders, dochters en dienstmeiden naaiden ondergoed, beuken, rokken en schorten en versierden de kleding met borduurwerk. Ook halsboorden en manchetten werden met speciale borduursteken afgewerkt.

Ook bijzonder is de rode mansrok uit 1830 met geborduurde letters S.J. v.L. De mansrok, uit particuliere bruikleen, is waarschijnlijk afkomstig uit Kwadendamme, maar werd op meerdere plaatsen in Zeeland gedragen.

Dracht

Het museum heeft zeer recent een bijzonder schilderij aan kunnen kopen van een meisje in Noord-Bevelandse streekdracht geschilderd door Marinus Zwigtman (ca. 1845). Dit is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Noord- Beveland. In deze expositie is het schilderij voor het eerst te zien. Typisch voor die tijd is de manier waarop het kindermutsje werd geplooid. Op het hoofd draagt het meisje een witte muts, met rond het gezicht een aantal stroken die in pijpplooitjes gelegd zijn.

Voor meer informatie zie website museum