Digital fashion futures

 
feb '15 24
feb '15 26
Congres
Antwerpen

Op 24, 25 en 26 februari 2015 organiseert Europeana Fashion in samenwerking met MoMu en Modemuze een internationale modeconferentie in Antwerpen rond het thema innovatief gebruik van digitale content in de modesector en museumsector.
De conferentie DIGITAL FASHION FUTURES onderzoekt de toekomst van mode en mode-erfgoed in het digitale tijdperk. Twee vragen staan centraal: hoe kan digitale mode-content gebruikt worden om engagerende concepten te creëren voor hen die deze content consumeren en wat is de rol van het digitale aspect in de business modellen van de toekomst?

Op 24 februari vangt de conferentie aan met lezingen en panels waarin internationale experts uit verschillende branches van de mode- en erfgoedsector dieper op deze vragen ingaan. Bevestigde sprekers zijn o.a. Caroline Evans, Professor of Fashion History and Theory aan Central Saint Martins in London; Eugene Rabkin, oprichter van het online modeplatform StyleZeitgeist en modejournalist voor o.a. Vogue en The Business of Fashion; en Tamsen Young, Digital Media & Strategic Initiatives Manager voor The Museum at FIT in New York.

Op 25 februari vinden er workshops plaats waarbij relevante onderwerpen rond de vraagstelling verder worden belicht: hoe om te gaan met auteursrechten in digitale mode-content en wat is de rol van de gebruiker als maker van deze content? Welke engagerende concepten met mode en mode-erfgoed kunnen als voorbeeld dienen en welke nieuwe professionele vaardigheden zijn er nodig in de digitale mode toekomst? Ook wordt er uitgelegd hoe instellingen hun collecties kunnen bijdragen aan Europeana Fashion. Modemuze organiseert die dag een workshop onder de titel  Virtually Everyone: "Prosumers" and Fashion Online over nieuwe publieksrelaties en online mode en kostuumcollecties.

Naast de lezingen, panels en workshops kunnen deelnemers meedoen aan verschillende activiteiten om te netwerken en Antwerpen modestad te ontdekken. Op 24 februari is er een walking dinner in het MoMu rond de tentoonstelling Dries Van Noten. Inspirations en op 25 februari ontvangen Stad Antwerpen en Modemuze deelnemers voor een receptie in het stadhuis. Op 26 februari kunnen deelnemers meedoen aan excursies om mode en mode-erfgoed in en rond Antwerpen verder te ontdekken.

De voertaal van de conferentie is Engels. De conferentie vindt plaats in AMUZ, het Bernarduscentrum en in het MoMu. Meer informatie, zoals programma en registratie, vindt u op Europeana Fashion. Deelnemers kunnen zich ook direct registreren via Eventbrite.

WAT IS EUROPEANA FASHION?

Het Europeana Fashion project is een netwerk van meer dan 22 partners uit 12 Europese landen. Samen vertegenwoordigen deze partners vooraanstaande instellingen en collecties op het gebied van mode. De partners, zowel musea en bibliotheken als merkarchieven, maken hun collecties online beschikbaar via europeanafashion.eu. Partners zijn naast het MoMu ook Les Arts Décoratifs in Parijs en het Victoria and Albert Museum in Londen.

Vanaf eind februari 2015 zullen er op europeanafashion.eu meer dan 700.000 items beschikbaar zijn op het gebied van mode en kostuum, zoals hedendaagse en historische silhouetten, maar bijvoorbeeld ook accessoires, foto’s, tekeningen en video. Inmiddels zijn er al meer dan half miljoen items beschikbaar. Via Modemuze worden de collecties van de partnermusea ook beschikbaar gemaakt op de Europeana Fashion portal.