Designing Adornment, Questioning Beauty

 
nov '21 14
nov '21 14
Symposium
Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
14:00 - 17:00

Uitreiking van de Françoise van Den Bosch Prijs 2020

Een middag, zowel live als via livestream, over schoonheidsidealen, de commodificatie van schoonheid, de objectificatie van het vrouwelijk lichaam, zelf- en lichaamsbeeld en gender. Met Meredith Jones (keynote spreker), kunstenaar Lauren Kalman (winnaar Françoise van den Bosch-prijs) in gesprek met Stedelijk-curator Amanda Pinatih, voorzitter Françoise van den Bosch Stichting Martijn van Ooststroom, curator Manique Hendricks en trofee-ontwerper Eleonora Radke.

In onze door mediabeelden gedomineerde cultuur is de presentatie van het lichaam een focuspunt geworden voor hoe we over onszelf en anderen denken. Deze overheersing van het zelfbeeld beïnvloedt elk aspect van onze cultuur en onze ideeën over hoe het lichaam eruit zou moeten zien – en hoe dit ‘verbeterd’ zou kunnen worden.

Schoonheidsidealen zijn van oudsher verbonden aan een vrouwelijk lichaam dat aan voortdurende beoordeling, objectificatie en commodificatie onderhevig is. Daarom ontstaat snel het idee dat vrouwen incompleet zijn of tekortschieten en daarom ‘verbetering’ nodig hebben in de vorm van versiering, make-up of cosmetische chirurgie. Maar een groeiend aantal – voornamelijk vrouwelijke – kunstenaars daagt deze ideeën uit en claimt het vrouwelijk lichaam terug als een artistiek medium voor kritiek op en verzet tegen deze dominante overtuigingen over wat zogenaamd de ‘culturele standaard’ zou moeten zijn.

Reserveer je plek via deze link.