Design your own death shroud

 
okt '19 13
nov '19 10
Workshop
Mediamatic, Amsterdam
Tijd
13:00 - 13:00

Eeuwenlang was de linnenkast een statussymbool. Jonge vrouwen waren vaak jaren bezig met het prepareren van al hun linnengoed: hun uitzet voor als ze zouden trouwen. Deze schone nijverheid werd cultureel geprezen. Onderdeel van de linnenkast was vaak ook het doodskleed ofwel doodshemd.

Dit kledingstuk maakte de jonge vrouw met de hand voor zichzelf en voor haar aanstaande. Hoewel deze traditie is vergaan, herrijst het doodskleed in onze 21e eeuw als duurzamer alternatief voor de kist. Samen met cultuurinstelling Mediamatic blaast Susanne het zelf vervaardigen van je doodskleed een nieuw leven in met een nieuwe workshopreeks. 

Lees hier meer over de geschiedenis en hedendaagse betekenis van het doodskleed

De traditie van vroeger is er niet meer, mensen gaan tegenwoordig in gewone kleding gehuld in hun kist. Maar wist je dat een kist niet verplicht is? Het mag ook een mand zijn, bijvoorbeeld van wilgentenen, of alleen een stoffen wade. In mijn praktijk merk ik dat steeds meer mensen hiervoor kiezen, niet alleen vanwege duurzaamheid maar ook omdat een wade veel zachter en aaibaarder is dan zes houten planken. Wades kunnen besteld worden of dus zelf gemaakt. Want hoe mooi is het om gehuld te zijn in zoiets ultiem persoonlijks? 

Workshops

Dit najaar kun je uit een aantal workshops kiezen, telkens onder artistieke leiding van een andere kunstenaar of designer. De drie eerste workshops zijn gepland met Femke van Gemert (8 sept), Margherita Soldati (13 okt) en Nienke Hoogvliet (10 nov). 

Tijdens de workshop leer je van begrafenisondernemer Susanne Duijvestein over de traditie van het doodskleed en de betekenis en toepassing in de moderne tijd. Onder artistieke leiding van de kunstenaar ontwerp je hoe je eigen doodskleed eruit gaat zien, qua model, kleuren en accenten. Vervolgens start je met het maken, waarbij je specifieke technieken kunt leren van de betreffende kunstenaar zoals het hergebruiken van oud textiel, het maken van prints of het toepassen van naai- en borduurtechnieken. Je maakt de wade niet af in de workshop, het idee is juist om het mee naar huis te nemen en het langzaam af te maken, misschien wel als een meerjarenproject.

Meer informatie website Mediamatic