De wereld van sits

 
mei '18 24
mei '18 24
Lezing
Farm of the World, Huns
Tijd
14:30 - 17:30

Claudy Jongstra heeft zich voor haar nieuwe en monumentale werk Woven Skin laten inspireren door sitspatronen en -kleuren. Voor de food for thought-lezingenreeks organiseert Farm of the Worlds ‘De wereld van Sits’. Een middag over sits waarbij aandacht is voor de geschiedenis en tradities. Maar ook kijken we vanuit het heden naar sits.

Voor deze food for thought lecture hebben we naast Claudy Jongstra twee sprekers uitgenodigd om sits vanuit verschillende perspectieven te belichten: Gieneke Arnolli en Theodorus Johannes.

Gieneke Arnolli is geruime tijd verbonden aan het Fries Museum in Leeuwarden als conservator mode en textiel. Zij is in dit museum inhoudelijk verantwoordelijk voor grote tentoonstellingen  en publicaties op het gebied van bijvoorbeeld merklappen, mode in Friesland, quilts, breien en sits. Sits, de exotische handbeschilderde katoen uit India is in de 18de eeuw een belangrijk onderdeel van de Nederlandse streekdrachten geworden. In Friesland is sits, ook dankzij de bijzondere dracht van Hindeloopen, bijzonder goed bewaard gebleven. De historische sitsen en bedrukte katoentjes in het museum zijn dan ook een belangrijke inspiratiebron voor haar werk.

Thijs Adriaans (Theodorus Johannes) is communicatie-expert op het gebied van mode, freelance filmmaker en fotograaf en werkt aan een 8-delige documentaire serie onder de naam ‘Community Dressing’. De serie heeft als onderwerp: Nederlandse streekdrachten. Hij brengt tradities, normen, waarden, totstandkoming en het verdwijnen ervan in kaart. En vergelijkt dit met het hedendaagse modesysteem. Zijn doel is reportages te maken waarin mode als complexe maar krachtige communicatievorm centraal staat, waarin thema’s zoals identiteit en authenticiteit onderzocht en
ter discussie gesteld worden. Voor meer informatie, zie de website Community Dressing.

Bestel hier je tickets voor deze middag. Dit gaat via de officiële ticketsite van LF2018.

Location: De Kreake, Húns

14.30 - 17.30

Admission: € 20

Information: [email protected]

Zie ook website Farm of the World