De Naaikrans #3: Intercultureel handwerken

 
mrt '21 17
mrt '21 17
Evenement
Atria/Online
Tijd
19:30 - 21:30

Op welke manier zijn koloniale structuren nog steeds verweven in de huidige textielproductie? Hoe draagt handwerken bij aan gemeenschapsvorming in verschillende delen van de wereld? En hoe wordt gemeenschap of cultuur uitgedrukt in handwerk?

De Naaikrans, georganiseerd door de Feministische Handwerk Partij i.s.m. Atria, is een studiebijeenkomst, een spa-ervaring en een naaikransje ineen. In deze derde aflevering van de vijfdelige serie verkennen we al lezend, sprekend en reparerend hoe handwerk ervaringen doorgeeft, geschiedenissen vastlegt en mensen met elkaar verbindt.

Let op: deze aflevering van De Naaikrans is in het Engels. De Engelse aankondiging vind je hier.

Let op: Vanwege de verlenging van de lockdown zal ook deze aflevering van De Naaikrans volledig online plaatsvinden.

Migratie heeft van oudsher een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van textiel. Denk aan de zijderoute die al sinds de 5e eeuw v. Chr. in gebruik is om stoffen te verhandelen. Of de katoenplantages in de koloniën waar slaven te werk werden gesteld. Ervaringen die tijd- en plaatsgebonden zijn worden vertaald in patronen, kleuren en texturen, en vinden hun weg over de hele wereld.

In De Naaikrans #3 belichten verschillende sprekers hoe handwerken wordt ingezet om verlies te verwerken, verhalen door te geven, geschiedenissen vast te leggen en te verbinden. Tegelijkertijd leer en oefen je een reparatietechniek.

Sprekers zijn o.a. borduurster, fotograaf en verzamelaar van traditionele Jordaanse en Palestijnse jurken Fatima Abbadi (talk), filmmaker, en fotograaf en onderzoeker van Hollandse regionale streekdrachten Theodoor Johannes. Er zal een handwerktechniek worden gedemonstreerd. Performancekunstenaar, handlezer en vervaardiger van vliegende tapijten Janneke Raaphorst verzorgt een reparatie-meditatie. Een bijzondere rol is weggelegd voor een tekst. In deze aflevering is dat ‘Nu Shu’ (‘Female Writing in China’) van Wang Ping. Een tekst over een geheime (borduur)taal in China die alleen door vrouwen gesproken werd.

Alle genders zijn welkom!

Demonstratie reparatietechniek

Neem je eigen hand- of herstelwerk mee! In elke aflevering van De Naaikrans wordt een reparatie techniek gedemonstreerd. Je hoeft geen ervaring te hebben met naaien: we gaan het samen oefenen. Heb je geen eigen handwerk? In De Naaidoos kun je ter plekke naald, draad en oefenlapjes vinden.

Talk door Fatima Abbadi

Een korte lezing wordt gegeven door Fatima Abbadi, fotografe, borduurster en verzamelaar van traditionele Jordaanse en Palestijnse jurken. Ze groeide op tussen Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) en Jordanië en studeerde in Italië. Daar woonde ze tot 2019, toen ze naar Nederland verhuisde met haar familie. Een aantal van haar belangrijkste projecten zijn: Woman’s Image Re-visitation and The Study of Orientalism Phenomenon, Al Salt (foto documentaire) en Tatreez (Palestijns borduurwerk). Al haar projecten weerspiegelen haar persoonlijke leven en achtergrond. Ze documenteert het dagelijks leven van vrouwen in zowel Europa als het Midden-Oosten. Haar missie is om bruggen te slaan tussen deze werelden, zodat we elkaar beter kunnen begrijpen en er wederzijds respect ontstaat.

Sprekers panel

Naast Fatima Abbadi sluit o.a. Theodoor Johannes aan voor het panelgesprek.

Theodorus Johannes is filmmaker en fotograaf, onderzoeker en storyteller. Met reportages waarin mode als complexe maar krachtige communicatievorm centraal staat, worden thema’s zoals identiteit en authenticiteit onderzocht en ter discussie gesteld. FRAGMENTS is zijn manifest voor diversiteit en maatschappelijke interventie. Zowel online als offline breekt Theodorus Johannes een lans voor autonomie en omarmt culturele normen met nieuwsgierigheid.

Reparatie-meditatie

Een reparatie-meditatie wordt verzorgd door performance- en conceptueel kunstenaar Janneke Raaphorst. Janneke Raaphorst is o.a. handlezer en vervaardiger van vliegende tapijten.

Moderator

Gian van Grunsven is maker, journalist en presentator. In haar artistiek-journalistieke projecten onderzoekt ze thema’s caleidoscopisch: artistiek, sociaal-maatschappelijk, wetenschappelijk, filosofisch en spiritueel. Zeven jaar lang stonden de meesten van haar programma’s in het teken van (vrouwelijke) seksualiteit en de verbinding met ons lichaam. In het najaar van 2020 onderzocht ze binnen Radio Futura bij Theater Frascati de rol van kunst in deze snel-veranderende wereld (machtsverschuivingen, klimaatcrises, de onrust van de pandemie). “In De Naaikrans komen mijn interesses naar lichamelijkheid en maatschappijanalyse samen met mijn ontluikende nieuwsgierigheid naar vrouwencirkels. En misschien leer ik ook nog naaien.”

Locatie en tijdstip

Let op: Vanwege de verlenging van de lockdown zal deze aflevering van De Naaikrans volledig online plaatsvinden.

19:20 inloop
19:30 start programma

Het programma duurt tot 21.30 uur.

Tickets online deelname

Door de verlenging van de lockdown zal het niet mogelijk zijn om live bij deze aflevering van De Naaikrans aanwezig te zijn. Deze aflevering zal dus volledig omgezet worden in een online evenement. Een ticket voor online deelname kost € 4 excl. administratiekosten van YourTicket Provider.

Voor meer informatie en het kopen van tickets klik hier.

Over de Feministische Handwerk Partij

De Feministische Handwerk Partij (FHP) is een politieke feministische kunstenaarsbeweging die zich bezighoudt met studeren, repareren, spreken, oplappen, ontleren en verstellen. Zij ontwikkelt een onspectaculair doorlopend tegenverhaal in de vorm van verschillende performatieve acties en workshops en wil met haar activiteiten een hogere waardering van zorg, onderhoud en reparatie verwezenlijken. Tijdens hun bijeenkomsten laten zij handwerken en studeren volledig door elkaar heen lopen. Daarmee willen zij de diepgewortelde neiging tot een hiërarchische scheiding tussen lichaam en geest (waarbij de geest boven de materie gesteld wordt) ‘ontleren’. Door zowel binnenshuis als in de openbare ruimte (van buurthuis tot boardroom) op een belichaamde manier te spreken, ontwikkelt de FHP samen met de deelnemers van de bijeenkomsten een alternatieve manier van werken, maken en spreken.

De FHP is een initiatief van Emmeline de Mooij en Margreet Sweerts.