De jaren 80: doemdenkers en positivo's

Tentoonstelling De jaren 80, Noordbrabants Museum, kleding, jaren '80

Van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de val van de Berlijnse Muur, van Doe Maar tot Madonna en van de discman tot de Nintendo Game Boy. De 80’s waren bewogen jaren en inspireerden taalvernieuwers Van Kooten en De Bie tot termen als doemdenkers en positivo’s. Herbeleef in de tentoonstelling hoogte- en dieptepunten op het gebied van politiek & maatschappij, innovatie & techniek, milieu & gezondheid, mode & muziek, film & tv en sport.

De tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s is de nieuwe cultuurhistorische expositie voor jong en oud in Het Noordbrabants Museum in navolging op de succesvolle tentoonstellingen De Gruyter, Knus - gewoon de jaren 50, Wauw - de jaren zeventig en Gezin XXL.

Wat is er te zien?

In de tentoonstelling wordt ieder jaar gekenmerkt door een mijlpaal: een bijzondere dag, aansluitend bij een van de thema’s. Objecten, foto’s en audio- en videofragmenten en een etalage vol jaren 80 kleding en een ingerichte tienerkamer brengen de jaren 80 tot leven.

Pronkstukken en herinneringen van BN-ers

Luister bij elk thema naar interviews met Yvonne van Gennip, Diana Ozon, Pauline Broekema, Ernst Jansz, Frits Spits, Pieter Winsemius en Milou van Rossum over hun persoonlijke herinneringen aan de jaren 80. Pronkstukken in de tentoonstelling zijn de  inhuldigingsjurk van koningin Beatrix, de gouden medailles van Yvonne van Gennip, het ruimtevaartpak van Wubbo Ockels, de Oscar van Fons Rademakers en de plakboeken van Sonja Barend.

Natuurlijk zijn er ook allerlei andere bekende voorwerpen en gadgets uit de jaren 80, zoals een Trabant, een stukje Berlijnse muur, Doe Maar fan attributen en niet te vergeten de Rubiks kubus. Alleen in het openingsweekend (3 en 4 juni) is ook de Europacup 1 beker van PSV uit 1988 te zien.

Doe Maar, kleding, jaren '80

Wat is er te doen?

In de tentoonstelling is veel te zien, maar ook veel te doen. Dans met een silent disco koptelefoon op de muziek van de Dolly Dots en Michael Jackson, meet jezelf digitaal een jaren 80 kapsel aan, bedwing de zenuwslopende spiraal uit Willem Ruis’ Sterrenshow, maak een Achterwerk in de kast-filmpje en schaats even lang op een schaatssimulator als Evert van Benthem.

Familieprogramma: Vergelijk je rijk

Vrijwel onopgemerkt is de wereld flink veranderd sinds de jaren 80. Vergelijkingen zijn vaak hilarisch, maar tonen ook vooruitgang en inspiratie. Vergelijk onder begeleiding van een gratis doeblad enkele iconische voorbeelden uit de Jaren 80 met nu. Wat vind jij van het verschil tussen toen en nu?

Vintage winkel

Tijdens de tentoonstelling is op het voorplein van het museum  een échte vintagewinkel ingericht. Daar kun je na je bezoek aan de tentoonstelling je slag slaan voor een vintage collectors item. 
De winkel is open vrijdag t/m zondag van 11-17 uur.

Voor meer informatie: Noordbrabants Museum

 

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

 
 
Locatie
Noordbrabants Museum
Datum
3 juni 2017 tot 15 oktober 2017
Type
Tentoonstelling