De Grote Kunstshow met Bas Kosters

 
mrt '22 11
mei '22 01
Evenement
Theaters in Nederland

De Grote Kunstshow met Bas Kosters reist vanaf 11 maart door het land.

Van 11 maart t/m 1 mei brengt De Grote Kunstshow het kleurrijke, geëngageerde oeuvre van modekunstenaar Bas Kosters naar het theater. Lucas De Man presenteert de bijzondere show met licht, muziek, monologen, interviews en veel mode.

De première is zaterdag 12 maart in Internationaal Theater Amsterdam.

Fascinaties van Bas Kosters zoals (gender)identiteit, schoonheidsidealen, overconsumptie, engagement, menselijkheid, kwetsbaarheid, anarchisme en erotiek zijn de ingrediënten voor een enerverende Grote Kunstshow, waarin Kosters’ multidisciplinaire werk theatraal tot leven komt.

Master of ceremonie Lucas De Man presenteert geselecteerde werken van Kosters (mode, wandkleden, tekeningen, poppen), betrekt het publiek bij de show en prikkelt hen met zijn onverwachte gedachten. Na afloop krijgt het publiek de kans op het podium de gepresenteerde werken van dichtbij te bekijken.

Bas Kosters (1977) is een Nederlandse kunstenaar en modeontwerper die bekend staat om zijn overrompelende, eigenzinnige beeldtaal. Hij is een multidisciplinair talent en beschouwt mode als een van zijn ‘talen’, naast illustraties, schilderijen, poppen, wandkleden en ander grafisch werk. In 2003 won Kosters de Robijn Fashion Award met zijn afstudeercollectie Two Teacups and a Frying Pan en in 2005 richtte hij Bas Kosters Studio (BKS) op.

Hij ontving de Dutch Fashion Incubator Award (2009), de Dutch Fashion International Incubator Award (2009) en het prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds Mode Stipendium (2018). In 2016 presenteerde Museum Arnhem een overzichtstentoonstelling van zijn werk. De Grote Kunstshow brengt al sinds 2013 beeldende kunst en vormgeving op theatrale wijze voor het voetlicht. Ooit bedoeld als eenmalig event, groeide uit tot een geliefd en succesvol format.

De afgelopen jaren vonden kunstshows plaats in diverse theaters, met werken uit collecties van onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, Frans Hals Museum en de Rabobank Kunstcollectie. Initiatiefnemer Johan Idema: “De Kunstshow zet het klassieke museummodel op zijn kop. Wij presenteren kunstwerken in een anderhalf uur durende voorstelling met acts die verrassen, prikkelen en vermaken. Dit zet mensen aan tot een andere manier van kijken. Bas Kosters verdient een eigen editie van De Grote Kunstshow, omdat hij Nederlands meest uitgesproken modeontwerper is. Als kunstenaar heeft hij een herkenbare eigen stijl en verwerkt hij maatschappelijke en sociale kwesties in zijn werk.”

DATA vr 11 & za 12 mrt: Internationaal Theater Amsterdam, za 19 & zo 20 mrt: Stadstheater Arnhem, vr 8 & za 9 apr: Stadsschouwburg Utrecht, vr 15 & za 16 apr: Parktheater Eindhoven, za 30 apr & zo 1 mei: Het Nationale Theater, Den Haag.

De Grote Kunstshow is een initiatief van Johan Idema.

Deze editie wordt gerealiseerd in samenwerking met Bas Kosters Studio en is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BNG Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds (afdelingen Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant), K.F. Hein Fonds, Gemeente Den Haag, Het Boellaardfonds, Elise Mathilde Fonds en het Fentener van Vlissingen Fonds.

Websites De Grote Kunstshow, Bas Kosters