Cutting edges

 
mei '23 02
sep '23 17
Tentoonstelling
Schoenenkwartier, Waalwijk

Een zool gebakken in een wafelijzer. Een bijna gebeeldhouwde hak uit een 3D-scanner en -printer. Een spectaculaire laars van hergebruikte sportschoenen. De expositie CUTTING EDGES in het prijswinnende gebouw van het Schoenenkwartier in Waalwijk, verkent en verlegt de grenzen van het hedendaagse ontwerpen en maken van schoenen.

Recente ontwikkelingen zoals 3D-printen en het hergebruiken van oude sneakers dagen de bestaande dynamiek van het eeuwenoude ambacht uit. De expositie werpt een licht op hoe schoenen gemaakt kunnen worden en herdefinieert de manier waarop we deze ontwerpen, produceren en gebruiken. Om deze nieuwe perspectieven binnen het ‘Maaklab’ van het Schoenenkwartier te verkennen kregen zes makers toegang tot deze werkplaats: Julien Chaintreau, Peterson Stoop, SKUA Studio, Suzanne Oude Hengel, Ruben Warnshuis, en Tidhar Zagagi. En het resultaat is opzienbarend.

Elke van de zes jonge, maar vaak al succesvolle ontwerpers heeft letterlijk een eigen ‘podium’ op de tweede verdieping van het museum. Op dat podium zien we de ontwerpen, stukken en onderdelen die de ontwerpers gemaakt hebben. Dat kunnen samples zijn of complete schoenen. In samenwerking met de vaklieden van het Schoenenkwartier hebben ontwerpers bestaande en nieuwe technieken gecombineerd, om zo tot prikkelende inzichten en verrassende uitkomsten te komen.

Duurzamer en lokaler op verrassende podia

Deze experimenten, getoond in relatie tot een selectie van de vaste collectie van het museum, illustreren hun opvattingen over wat een schoen kan zijn: duurzamer, inclusiever en lokaler. Via een verrassende wijze van exposeren, krijgt de bezoeker een inkijkje in het werk van elke ontwerper en uiteindelijk ook van zijn of haar denkwijze daarachter. Het geheel is sterk vormgegeven door Envisions. Dit designcollectief uit Eindhoven tekent voor de scenografie van CUTTING EDGES. Zij ontwerpen ook tentoonstellingen voor onder andere het Textielmuseum in Tilburg en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Zelf meedoen

Gedurende de looptijd van CUTTING EDGES zijn er in het museum allerlei mogelijkheden om zelf mee te werken aan of te kijken naar het maken van schoenen op verrassende manieren. In de Maaklabs zijn op vaste tijden experts van het museum en ontwerpers aan het werk met de machines van het Schoenenkwartier en iedereen kan meedoen. Het gaat om projecten rondom recycling, met de hand stikken, 3D scannen en 3D printen en hoe je digitaal een schoen ontwerpt.

Voor meer informatie, zie website van het Schoenenkwartier